Μείωση των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου σημείωσε μείωση την τελευταία δεκαετία, στη Μ. Βρετανία, παρά τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο, σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK.

Ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε από 19.000 κατά το τέλος της δεκαετίας του ΄80 και τις αρχές του ’90 σε 15.800 το 2000.

Παράλληλα ο αριθμός των νέων περιστατικών αυξήθηκε από το 1998 φτάνοντας τις 33.700 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αυξημένη ενημέρωση και οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου είναι το κλειδί στη μείωση των θανάτων.

Επιπλέον ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αύξηση των νέων περιστατικών είναι ότι ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί και παράλληλα έχει μειωθεί και η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η κακή διατροφή (με αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, η μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών ινών) και η έλλειψη σωματικής άσκησης, που πιθανόν να έχουν συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο, τονίζουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το Δρ. Lesley Walker, διευθυντή του κέντρου ενημέρωσης του Cancer Research UK, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις θεραπεύσιμες μορφές της νόσου, εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια.

Η μείωση της θνησιμότητας πρόσθεσε πιθανόν να οφείλεται και στους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι δηλώνουν τα συμπτώματα στο γιατρό τους, έγκαιρα.

Ομως από την άλλη χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να διερευνηθούν όλοι οι παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση