Πρόταση για “Συνήγορο του Παιδιού” και στην Ελλάδα

Πρόταση να καθιερωθεί και στη χώρα μας ο θεσμός του Συνήγορου του Παιδιού”, ανέλαβε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μυρσίνη Ζορμπά η οποία προτείνει επίσης με επιστολή της στους εκπαιδευτικούς να συγκεντρώσουν τις ιδέες και τις απόψεις των παιδιών για το ζήτημα της διαφύλαξης των παιδικών δικαιωμάτων.

Προωθώντας την πρότασή της για καθιέρωση και στη χώρα μας “Συνήγορου του παιδιού” και ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ που θα αναμορφώσει τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού το Μάιο του 2002 στη Νέα Υόρκη, η ευρωβουλευτής Μυρσίνη Ζορμπά ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε μαθητές και μαθήτριες, από όσα ελληνικά σχολεία επιθυμούν να διατυπώσουν τις προτάσεις τους ενόψει της διάσκεψης αυτής.

Τα κείμενα αυτά θα δοθούν τόσο στην ελληνική αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στη διάσκεψη του ΟΗΕ, όσο και στους ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες της ΕΕ, που συμμετέχουν, μαζί με την κ. Μυρσίνη Ζορμπά στην Επιτροπή Πολιτισμού, Νεότητας και Εκπαίδευσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με γράμμα της εξάλλου στον πρόεδρο της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, η κ. Ζορμπά ζητάει τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί την επίσκεψη της κ. Ζορμπά μαζί με αντιπροσωπεία εκατό περίπου παιδιών στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, το Δεκέμβριο του 2001, στον οποίο επέδωσε τη “Διακήρυξη του Ζαππείου”, που είχε προέλθει από συζητήσεις με μαθητές και δασκάλους πολλών σχολείων της Αθήνας και η οποία αναφερόταν στην πρόταση για καθιέρωση του “Συνήγορου του Παιδιού”.

Οι χώρες της ΕΕ στις οποίες δεν λειτουργεί ακόμη “Συνήγορος του Παιδιού” είναι: η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Οι μαθητές μπορούν να εκθέσουν γραπτώς τις απόψεις και τις προσδοκίες τους από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με τα δικαιώματά τους.

Οι τρεις καλύτερες εκθέσεις από κάθε τάξη θα συμπεριληφθούν σε ειδικό φάκελο που θα μοιραστεί στους ευρωβουλευτές των αρμοδίων επιτροπών αλλά και στην ελληνική αντιπροσωπεία που θα μετάσχει στην ειδική συνέλευση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών.

Ως ημερομηνία λήξης αυτής της προσπάθειας έχει τεθεί η 15η Μαρτίου 2002.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση