Αβάσιμες οι κατηγορίες για φυτοφάρμακα σε λαχανικά

Με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με ανακοίνωση Αυστριακής οικολογικής οργάνωσης, στην οποία γίνεται αναφορά και για ελληνικά φυτικά προϊόντα, τα οποία φέρονται να περιέχουν βλαπτικές ουσίες προερχόμενες από φυτοφάρμακα, ο Υφυπουργός Γεωργίας, κ. Βαγγέλης Αργύρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι ανακοινώσεις της Αυστριακής οικολογικής οργάνωσης δεν έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Γεωργίας της Αυστρίας, το οποίο χαρακτήρισε τα στοιχεία αβάσιμα και δεν παρουσιάστηκε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα όσα καταγγέλθηκαν.

Στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο συγκεκριμένα και εγκεκριμένα προγράμματα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων τόσο στα πλαίσια του Συντονισμένου Προγράμματος της Ε.Ε., όσο και στα πλαίσια του Εθνικού προγράμματος.

Για το έτος 2000 ελέγχθηκαν στη χώρα μας 2500 δείγματα λαχανικών, μεταξύ των οποίων και αγγούρια, ενώ για το 2001 ελέγχθηκαν 3000 δείγματα.

Ταυτόχρονα, το 2001 ελέγχθηκαν 130 σκευάσματα φυτοφαρμάκων σχετικά με την εγγυημένη σύνθεση των στοιχείων τους.

Για το έτος 2002 έχουν προγραμματισθεί να διεξαχθούν έλεγχοι σε 3500 δείγματα λαχανικών και σε 150 σκευάσματα φυτοφαρμάκων.

Τα λαχανικά που παράγονται στη χώρα μας διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και ποιότητας που διασφαλίζουν την υγεία των καταναλωτών και την ανταγωνιστικότητα τους στις διεθνείς αγορές. Αυτό δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε.

Αντιθέτως, εντείνουμε τους ελέγχους και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες για εφαρμογή και νέων μεθόδων αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση