Προβληματίζει η έλλειψη του εμβολίου Saben για την πολιομυελίτιδα

Η έλλειψη του εμβολίου Saben για την πρόληψη της πολιομυελίτιδας, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση λόγω της αδυναμίας κάλυψης των ανγκών που έχει η χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΤ3, η εταιρεία που έχει την αποκλειστική εισαγωγή του συγκεκριμένου σκευάσματος, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες, προμηθεύοντας τους φαρμακοποιούς με το απαραίτητο εμβόλιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Γιώργο Κωνσταντινίδη, τα στατιστικά είναι αποκαρδιωτικά, καθώς το 2001, ο Συνεταιρισμός εισήγαγε 22.000 εμβόλια αντί 37.000 που καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας, ενώ από την αρχή του 2002 και μέχρι τώρα, η χώρα μας προμηθεύτηκε μόνο 1.800 εμβόλια.

Η έρευνα έγινε μετά από καταγγελίες γονέων στην ΕΤ3, οι οποίοι ανησυχούν, καθώς τα παιδιά τους παραμένουν απροστάτευτα απέναντι στον ιό της πολιομυελίτιδας. Ο παιδίατρος Θανάσης Νικολαΐδης τονίζει ότι το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας είναι από τα κυριότερα εμβόλια που δέχονται τα παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. «Η ασθένεια», συμπληρώνει ο παιδίατρος, «μπορεί να προκαλέσει βαρύτατη παράλυση και νευρολογικά προβλήματα».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΦΑ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή, στη βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένα κουτί από το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ για τις ανάγκες του Ιανουαρίου υπήρχε επάρκεια μόνο για το 60% των περιπτώσεων. Καθησυχαστική, ωστόσο, εμφανίστηκε η διευθύντρια Παραγωγής και Ελέγχου Αγοράς του ΕΟΦ, κ. Βασιλική Ρεβίθη, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι πρόσκαιρο και ότι ήδη ξεκινούν οι προμήθειες των νέων παρτίδων για το εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση