Το σύνδρομο του ευερέθιστου άνδρα

Το σύνδρομο του ευερέθιστου άνδραΗ πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης που προκαλείται σε καταστάσεις άγχους είναι πιθανόν η αιτία που πολλοί άνδρες είναι ευέξαπτοι, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους και έχουν γενικά άσχημη διάθεση, ένα φαινόμενο που πολλοί ερευνητές ονομάζουν σύνδρομο του ευερέθιστου άνδρα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μεσήλικες άνδρες, όπως και οι γυναίκες, περνούν από μία “εμμηνοπαυσιακή” φάση, η οποία επιδρά αρνητικά στη διάθεση τους. Ομως, σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ Gerald Lincoln του Medical Research Council’s Human Reproductive Sciences Unit, το άγχος μπορεί να προκαλέσει ανάλογες καταστάσεις ανεξάρτητα από την ηλικία του άνδρα, καθώς η απότομη πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης στον εγκέφαλο επηρεάζει τις λειτουργίες του.

Αν και δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες σε ανθρώπους για το πως η τεστοστερόνη επιδρά στη διάθεση, πειράματα σε ζώα (μεταξύ των οποίων και πρωτεύοντα), έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της ορμόνης αυτής πέφτουν όταν λόγω του στρες αυξάνονται τα επίπεδα μίας κατηγορίας ορμονών που ονομάζονται κορτικοστεροειδή.

Ο Δρ Lincoln παρατήρησε, σε έρευνα που έκανε σε πρόβατα, ότι την περιόδο αναπαραγωγής όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι ιδιαίτερα υψηλά, οι πιθανότητες τραυματισμού των ζώων είναι, αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς, πιο λίγες, σε σχέση με την μη αναπαραγωγική περίοδο.

Την περίοδο αυτή, που τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά, τα αρσενικά πρόβατα ήταν ιδιαίτερα νευρικά, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος και χτυπούσαν το ένα το άλλο πιο συχνά με τα κέρατα τους.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, στον άνδρα, η πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο όπου υπάρχουν πολλοί υποδοχείς για την ορμόνη.

Η αποδοχή της ύπαρξης συνδρόμου του ευερέθιστου άνδρα είναι πολύ σημαντική υποστηρίζει ο Δρ Lincoln, καθώς θα δώσει το έναυσμα για περισσότερες μελέτες για τα αίτια που το προκαλούν και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση