Εμβόλιο χολέρας

Το εμβόλιο της χολέρας περιέχει αδρανοποιημένα με φορμαλίνη ή θερμότητα δονάκια της χολέρας των οροτύπων Inaba και Ogawa.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το εμβόλιο γίνεται μόνο σε άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες που υπάρχει επιδημία χολέρας. Δεν συνιστάται, γιατί προσφέρει ατελή και για βραχύ μόνο χρονικό διάστημα προστασία και γι’ αυτό η πρόληψη της χολέρας βασίζεται κυρίως στην απο-φυγή ενδεχομένως μολυσμένων τροφών και νερού.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται:
1) κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων,
2)σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.

ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ

Χορηγείται υποδόρια.
Για τον αρχικό εμβολιασμό χρειάζονται 3 δόσεις. Η δεύ-τερη δόση γίνεται 7-10 μέρες και η τρίτη 6 μήνες μετά την αρχική δόση του εμβολίου. Επειδή η ανοσία που προκαλεί είναι βραχείας διάρκειας απαιτείται επαναληπτική δόση κάθε 6 μήνες σε όποιον ζει σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου περιλαμβάνουν:
Α) Τοπικά: πόνο, ερυθρότητα και οίδημα και
Β) Συστηματικά: πυρετό και κεφαλαλγία.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Τα τελευταία χρόνια, στις αναπτυσσόμενες κυρίως χώρες, δοκιμάζεται εμβόλιο από το στόμα που περιέχει συνδυασμό νεκρών δονακίων της χολέρας και τοξίνη του δονακίου (υπομονάδα Β). Το εμβόλιο γίνεται σε 3 δόσεις, θεωρείται πιο δραστικό και έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το κλασικό ενέσιμο εμβόλιο. Η αυξημένη δραστικότητα του οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη τοπικής ανοσίας στο βλεννογόνο του εντέρου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση