Καρκινογόνες ουσίες και σε ελληνικά προϊόντα στην Αυστρία

Καρκινογόνες ουσίες βρέθηκαν σε λαχανικά και φρούτα στην Αυστρία, που προέρχονται από χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ειδικοί της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Γκλόμπαλ 2000”.

Καρκινογόνες ουσίες βρέθηκαν σε λαχανικά και φρούτα στην Αυστρία, που προέρχονται από χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ειδικοί της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Γκλόμπαλ 2000”.

Σε δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας “Στάνταρντ” τονίζεται πως εργαστηριακοί έλεγχοι εντόπισαν τις ουσίες αυτές σε φράουλες, αγγούρια, ντομάτες και σταφύλια, που προέρχονταν από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η ίδια οργάνωση είχε ανακοινώσει πως εντοπίστηκαν επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε πιπεριές που είχαν εισαχθεί στην Αυστρία από την Ισπανία, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί “μία πρώτη ένδειξη συστηματικής κακής χρήσης φυτοφαρμάκων”, τονίζει ο Κλάους Κάστενχοφερ, εμπειρογνώμονας της “Γκλόμπαλ 2000”.

Η οργάνωση πήρε δείγματα λαχανικών και φρούτων από πέντε σούπερ-μάρκετ της Βιέννης και επισημαίνει ότι εντόπισε εννέα είδη φυτοφαρμάκων, το ένα από τα οποία, η cypermethrin, έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία.

Καρκινογόνες ουσίες εντοπίστηκαν σε φράουλες από την Ισπανία, σταφύλια από την Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική, αγγούρια από την Ελλάδα και την Ιταλία και σαλάτες επίσης από την Ιταλία.

Η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του αυστριακού υπουργού Υγείας Χέρμπερτ Χάουπτ, ο οποίος υπογραμμίζει πως έγιναν εντατικοί έλεγχοι σε φρούτα και λαχανικά, πριν τρεις εβδομάδες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτε. “Τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν ήταν ανησυχητικά. Τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων ήταν κάτω από τα όρια. Φυσικά αν υπάρξουν κι άλλες ενδείξεις θα τις ερευνήσουμε”, είπε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση