Η ασπιρίνη περιορίζει την εξάπλωση του μεγαλοκυτταροϊού

Η ασπιρίνη, αλλά και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του μεγαλοκυτταροϊού, προφυλάσσοντας έτσι τους ασθενείς από επικίνδυνες λοιμώξεις, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του New Jersey στις ΗΠΑ.

Ο ιός αυτός υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους, αλλά παραμένει ανενεργός και γίνεται επικίνδυνος όταν για κάποιο λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αδυνατίζει., όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με AIDS ή σε ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή γιατί θα υποβληθούν σε μεταμόσχευση οργάνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, διάφορες ενώσεις που συνδέονται με την φλεγμονή, όπως οι προσταγλαδίνες, φαίνεται ότι ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων περιορίζει την παρουσία των ενώσεων αυτών και κατά συνέπεια την εξάπλωση του ιού.

Οπως επισημαίνουν στη έρευνα τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, σε εργαστηριακά πειράματα, που πραγματοποίησαν σε ανθρώπινο δερματικό ιστό που είχε μολυνθεί από τον ιό, η ασπιρίνη περιόρισε σημαντικά τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Η χρήση αντιφλεγμονωδών μπορεί να γίνει είτε σε ασθενείς με ενεργή λοίμωξη από μεγαλοκυτταροϊό, σε συνδυασμό με άλλα αντιϊικά φάρμακα είτε σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ευεργετική επίδραση της ασπιρίνης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο πιθανόν κατά ένα μέρος να οφείλεται στην δράση της κατά του μεγαλοκυτταροϊού ιού, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς φορείς του ιού, στους οποίους έχει γίνει μεταμόσχευση καρδιάς, είναι πιο ευάλωτοι στην αρτηριοσκλήρυνση.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση