Διακόπηκαν οι δοκιμές εμβολίου κατά του Αλτσχάιμερ

Διακόπηκαν οι δοκιμές ενός πειραματικού εμβολίου που οι επιστήμονες πίστευαν ότι μπορούσε να προστατεύσει από το Αλτσχάιμερ, καθώς 12 από τους 360 εθελοντές, που έπαιρναν μέρος σε αυτές παρουσίασαν σοβαρή φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Οι δοκιμές που γίνονταν σε τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες και έντεκα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, ήταν στο αρχικό στάδιο και αφορούσαν την ασφάλεια του σκευάσματος και όχι την αποτελεσματικότητά του.

Τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι εθελοντές, ήταν πυρετός, έμετοι, μυϊκή αδυναμία και σπασμούς.

Στόχος του εμβολίου ήταν η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να επιτίθεται και να καταστρέφει μία ουσία με την ονομασία βήτα αμυλοειδές, η οποία χαρακτηρίζει τις εγκεφαλικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται στο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι στους δώδεκα εθελοντές η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού ήταν πολύ πιο έντονη από το αναμενόμενο, κάτι το οποίο παρατηρείται και στα κοινά εμβόλια, όπου εκδηλώνεται με χαρακτηριστική φλεγμονή στη περιοχή που γίνονται (συνήθως στο χέρι). Στην προκειμένη περίπτωση όμως, καθώς στόχος ήταν ο εγκέφαλος, η υπεραντίδραση αυτή ήταν πολύ πιο επικίνδυνη.

Οι επιστήμονες προς το παρόν θεωρούν ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι δοκιμές, μέχρι να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τις συγκεκριμένες αντιδράσεις και να τροποποιήσουν ανάλογα το εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση