Εμβόλιο γρίπης

εμβόλια Vaxigrip και Fluarix είναι πολυδύναμα εμβόλια που αποτελούνται από τρία κεκαθαρμένα και αδρανοποιημένα σε φορμαλδεϋδη στελέχη υποτύπων του ιού της γρίππης (2 τύπου Α και 1 τύπου Β) και παρέχoυν προστασία από την γρίππη.

Vaxigrip
Αποτελείται από 1) ιό γρίππης καλλιεργημένο σε αυγά, διαιρεμένο, αδρανοποιημένο σε φορμαλδεϋδη, κεκαθαρμένο και περιέχει αντιγόνα ισοδύναμα των: α)ιού γρίππης τύπου A/Moscow/10/99 (A/Panama /2007/99 RESVIR-17) 15 μικρογραμμάρια αιμογλουτινίνης, β) ιού γρίππης τύπου A/New Caledonia/20/99 (VR-116) 15 μικρογραμμάρια αιμογλουτινίνης και γ) ιού γρίππης τύπου Β/Beijing/184/93 (B/Yamanashi/186/98) 15 μικρογραμμάρια αιμογλουτινίνης σε μία δόση των 0,5 ml.

Fluarix
Αποτελείται από 1) ιό γρίππης καλλιεργημένο σε αυγά, διαιρεμένο με δεοξυχολικό νάτριο, αδρανοποιημένο σε φορμαλδεϋδη, κεκαθαρμένο και περιέχει αντιγόνα που αντιστοιχούν σε: α) ιού γρίππης τύπου A/Sydney/5/97 (VR-108) 15 μικρογραμμάρια αιμογλουτινίνης, β) ιού γρίππης τύπου A/ Beijing/262/95 (X-127) 15 μικρογραμμάρια αιμογλουτινίνης και γ) ιού γρίππης τύπου Β/Beijing/184/93 (B/Yamanashi/186/98) 15 μικρογραμμάρια αιμογλουτινίνης σε μία δόση των 0,5 ml.

ΕΚΔΟΧΑ

Vaxigrip
Θειομερσάλη, διάλυμα από χλωριούχο νάτριο, χλωριούχο κάλιο, disodium phosphate dihydrate, potassium dihydrogen phosphate, νερό για ενέσεις, νεομυκίνη, φορμαλδεϋδη και octoxynol-9.
Fluarix
Θειομερσάλη, χλωριούχο νάτριο, χλωριούχο κάλιο, χλωριούχο μαγνήσιο, σουκρόζη, φορμαλδεϋδη, ίχνη γενταμυκίνης, νερό για ενέσεις, ddodecahydrated sodium hydrogenophosphate, potassium dihydrogenopho-sphate, πολυσορβάτη 80/ octoxynol-9.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Προφύλαξη από την γρίππη, ιδιαίτερα σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με την γρίππη, αλλά και σε ορισμένες ομάδες υγιών ατόμων.

ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ όπου συνιστάται ο αντιγριππικός εμβολιασμός είναι:
1. Ατομα ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 50 ετών.
2. Οσοι φιλοξενούνται σε γηροκομεία ή ιδρύματα στα οποία διαμένουν άτομα με χρόνια νοσήματα, οποιασδήποτε ηλικίας.
3. Ενήλικες και παιδιά με χρόνιες παθήσεις του καρδιαγγειακού ή του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του βρογχικού άσθματος.
4. Παιδιά και ενήλικες που χρειάστηκαν τακτική ιατρική παρακολούθηση τον προηγούμενο χρόνο ή και νοσηλεύτηκαν για χρόνια μεταβολική νόσο (συμπεριλαμβάνεται και ο σακχαρώδης διαβήτης), νεφρική διαταραχή, αιμοσφαιρινοπάθεια, ή ανοσοκαταστολή (ο εμβολιασμός γίνεται 3-4 εβδομάδες μετά από το τέλος της θεραπείας με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα).
5. Παιδιά και έφηβοι (από 6 μηνών έως 18 ετών) που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη και επομένως έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σύνδρομο Reye, αν νοσήσουν από γρίππη.
6. Γυναίκες που κατά την αναμενόμενη εποχή της γρίππης βρίσκονται στο 2ο ή στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

ΟΜΑΔΕΣ ΥΓΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ στις οποίες συνιστάται ο εμβολιασμός:
7. Ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό νοσοκομείων, ακόμα και σε τμήματα που εξυπηρετούν εξωτερικούς ασθενείς.
8. Εργαζόμενοι σε βρεφοκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία ή ιδρύματα στα οποία διαμένουν άτομα με χρόνια νοσήματα.
9. Οσοι παρέχουν νοσηλεία στο σπίτι σε άτομα αυξημένου κινδύνου.
10. Μέλη της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένου και των παιδιών) ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου
11. Οποιοδήποτε άτομο άνω των 6 μηνών που επιθυμεί να εμβολιασθεί.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται:
1) κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων,
2) σε άτομα με υπερευαισθησία στην νεομυκίνη ή στην γενταμυκίνη ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό του εμβολίου,
3) σε άτομα που έχουν εμφανίσει αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις σε αυγά (εξαιρούνται μόνο τα παιδιά με βαριά χρόνια πνευμονοπάθεια στα οποία το εμβόλιο θα γίνει μετά από απευαισθητοποίηση).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ

· Σε άτομα που υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή σε άτομα με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην αναπτυχθεί προστατευτικός τίτλος αντισωμάτων.
· Οπως με όλα τα ενέσιμα εμβόλια θα πρέπει σε περίπτωση εμφάνισης σπάνιων αναφυλακτικών αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό να είναι άμεσα διαθέσιμη ιατρική αντιμετώπιση και ο εμβολιαζόμενος να παραμένει κάτω από ιατρική επίβλεψη για 30 λεπτά.
· Ποτέ δεν χορηγείται ενδοαγγειακώς.
· Το εμβόλιο δεν αντενδείκνυται στις εγκύους, προτιμάται όμως να γίνεται μετά τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.Αν και δεν έχει τεκμηριωθεί η ασφάλεια του εμβολίου (επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου) κατά την διάρκεια της κύησης, η χορήγησή του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
· Το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια του θηλασμού.
· Το εμβόλιο είναι απίθανο να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού μηχανημάτων.
· Μετά από τον εμβολιασμό με αντιγριππικό εμβόλιο, έχουν παρατηρηθεί ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε ορολογικές δοκιμασίες, στις οποίες χρησιμοποιείται η μέθοδος ELISA για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού του AIDS, του ιού της ηπατίτιδας C και του ιού HTLV1, πιθανά λόγω της παραγωγής IgM αντισωμάτων μετά από τον εμβολιασμό.
· σε άτομα με ασυμπτωματική ή συμπτωματική λοίμωξη από τον ιό του AIDS, πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της γρίππης, γιατί η φυσική νόσηση θα είναι πολύ βαριά. Οσοι έχουν ικανοποιητικό αριθμό CD4 Τ-λεμφοκυττάρων, αναπτύσσουν προστατευτικούς τίτλους αντισωμάτων.
· Ατομα υψηλού κινδύνου που πρόκειται να ταξιδέψουν σε α)τροπικές περιοχές, β)με οργανωμένες τουριστικές ομάδες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, γ)στο Νότιο ημισφαίριο μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, πρέπει να εμβολιασθούν πριν από το ταξίδι τους.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Τοπικές: πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο και σκληρία στο σημείο της ένεσης.
Συστηματικές: πυρετός, αίσθημα κόπωσης, ρίγος, πονοκέφαλος, μυαλγία, αρθραλγία, εφίδρωση μπορεί να παρατηρηθούν και υποχωρούν μέσα σε 2 μέρες χωρίς θεραπεία.
Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν: νευραλγία, παραισθησία, σπασμοί, παροδική θρομβοπενία και νευρολογικές διαταραχές όπως εγκεφαλομυελίτιδα, νευρίτιδα, σύνδρομο Guillain-Barre.
Αλλεργικές αντιδράσεις που σε σπάνιες περιπτώσεις καταλήγουν σε αναφυλαξία ή καταπληξία (shock) έχουν αναφερθεί.

ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ

Χορηγείται ενδομυϊκά ή βαθειά υποδόρια.
Ενήλικες και παιδιά άνω των 36 μηνών: Γίνεται μία δόση 0,5 ml.
Παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 36 μηνών : Μπορεί να χορηγηθεί δόση 0,25 ml ή 0,5ml. Στα παιδιά που δεν έχουν προηγουμένως εκτεθεί σε μόλυνση ή εμβολιασθεί, πρέπει να χορηγείται και 2η δόση, αφού περάσουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό.
Ο εμβολιασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο. Οργανωμένος εμβολιασμός κατά της γρίππης πρέπει να γίνεται κατά τον Οκτώβριο έως τα μέσα του Νοεμβρίου.
Μορφή-συσκευασία: Το εμβόλιο κυκλοφορεί σε προγεμισμένες σύριγγες.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8°C και σε σκοτεινό μέρος. Δεν πρέπει να καταψύχεται. Η διάρκεια ζωής του είναι 12 μήνες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1) Παρέχει προστασία από την γρίππη στο 70-90% των εμβολιασθέντων μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Η διάρκεια ανοσίας (προστασίας) μετά από τον εμβολιασμό κυμαίνεται από 6-12 μήνες
2)Μπορεί να χορηγηθεί μαζί με άλλα εμβόλια, αλλά σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να παρατηρηθούν πιο έντονες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση