Στατίνες κατά του Αλτσχάιμερ

Οι στατίνες, μία κατηγορία πολύ διαδεδομένων αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και ιδιαίτερα της νόσου του Αλτσχάιμερ, σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 80 ετών, σύμφωνα με Καναδική έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Archives of Neurology.

Οι επιστήμονες από την ερευνητική μονάδα γηριατρικής του κέντρου ιατρικών επιστημών Queen Elizabeth II, στο Χάλιφαξ, μελέτησαν 2.035 άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, των οποίων είχαν στοιχεία από το ιατρικό τους ιστορικό, για τη χρήση φαρμάκων και τις νοητικές τους λειτουργίες.

Για να εξετάσουν τη σχέση της λήψης αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων και της άνοιας χρησιμοποίησαν 492 άτομα με άνοια από τα οποία τα 326 είχαν Αλτσχάιμερ. Σαν ομάδα ελέγχου χρησιμοποίησαν 823 άτομα τα οποία δεν παρουσίαζαν νοητικά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη στατινών και άλλων αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ στα άτομα ηλικίας μικρότερης των 80 ετών, κάτι που δεν παρατηρήθηκε για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση