Ισοτονικό ποτό προφυλάσσει από το σύνδρομο οικονομικής θέσης

Ενα ισοτονικό ποτό με ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες είναι πιθανόν πολύ καλύτερο από το νερό για την πρόληψη δημιουργίας θρόμβων στις πτήσεις μεγάλης διάρκειας (σύνδρομο οικονομικής θέσης), σύμφωνα με Ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association.

Στις πτήσεις μεγάλης διάρκειας η συνεχής καθιστική στάση σε συνδυασμό με την απώλεια υγρών, μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση. Επιπλέον αποτελούν κίνδυνο για πνευμονική εμβολή λόγω της αφυδάτωσης που μπορεί να προκαλέσει η χαμηλή λήψη υγρών, αλλά και οι συνθήκες χαμηλής υγρασίας στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε πήραν μέρος 40 υγιείς άνδρες μέσης ηλικίας 23.4 ετών, με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μίας 9ωρης πτήσης. Οι άνδρες χωρίστηκαν σε δύο διαφορετικές ομάδες. Η μία ομάδα έπινε νερό πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ στη δεύτερη ομάδα δόθηκε ένα ισοτονικό ποτό που περιείχε ηλεκτρολύτες (νάτριο και κάλιο) και υδατάνθρακες.

Ολοι οι συμμετέχοντες παρέμειναν καθιστοί κατά τη διάρκεια της πτήσης, εκτός από το όταν έδιναν δείγματα ούρων, ανά δίωρα χρονικά διαστήματα. Επιπρόσθετα ελήφθησαν δείγματα αίματος στο τέλος της πτήσης, ενώ το σωματικό βάρος καταγράφθηκε στην αρχή και στο τέλος της πτήσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωσαν το ισοτονικό ποτό είχαν σημαντικά αυξημένη ισορροπία υγρών, σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν νερό και επιπλέον δεν παρατηρήθηκε διαφορά στο ιξώδες του αίματος ανάμεσα στα πόδια και τα χέρια. Αντίθετα, στα άτομα που έπιναν νερό, το ιξώδες του αίματος στα πόδια ήταν σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το ιξώδες του αίματος στα χέρια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση του ειδικού ποτού με ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες διατηρεί καλύτερα την ισορροπία των υγρών του σώματος, πιθανόν λόγω μικρότερης απώλειας υγρών μέσω των ούρων, ενώ δεν αυξάνει το ιξώδες, στα κάτω άκρα, κάτι το οποίο προφυλάσσει από τη δημιουργία θρόμβων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση