Νεογέννητα αρκουδάκια επιβίωσαν χάρη στον Αρκτούρο

Δύο νεογέννητα αρκουδάκια κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη στη φροντίδα των κτηνιάτρων της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Αρκτούρος”, καθώς τα είχε εγκαταλείψει η μητέρα τους. Τα μόλις 4 εβδομάδων αρσενικά αρκουδάκια βρήκε το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Μοναχίτι των Γρεβενών, κτηνοτρόφος ο οποίος και τα παρέδωσε σε θηροφύλακα και αυτός με τη σειρά του τα μετέφερε στο δασαρχείο Γρεβενών.

Το πιθανότερο είναι σύμφωνα με τους κτηνιάτρους της οργάνωσης που έσπευσαν στην περιοχή από το Νεστόριο ότι η μητέρα εγκατέλειψε τα μωρά της επειδή ενοχλήθηκε από τσοπανόσκυλα που εισέβαλαν στη φωλιά.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι κτηνίατροι αφού τα εξέτασαν και τα περιποιήθηκαν τα τοποθέτησαν με ιδιαίτερη προσοχή πίσω στη φωλιά τους, ενώ έμειναν στην περιοχή για δύο ημέρες παρακολουθώντας από ασφαλή απόσταση την προσπάθεια των μικρών να προσελκύσουν πίσω τη μητέρα με το κλάμα τους.

Τελικά, την Τετάρτη το μεσημέρι, οι κτηνίατροι αντιλήφθηκαν το ενήλικο θηλυκό να προσεγγίζει τη φωλιά σε απόσταση 200 μέτρων και τότε αποχώρησαν.

Το περιστατικό υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να μην ενοχλείται η αρκούδα κατά την ευαίσθητη φάση του χειμέριου ύπνου, κυρίως όταν πρόκειται για ενήλικο θηλυκό σε φάση αναπαραγωγής.

Στην ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων τα μικρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και απόλυτα εξαρτημένα από τη μητέρα.

Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές στη φάση αυτή, τα δύο μικρά είχαν μικρότερες από 50% πιθανότητες να ζήσουν.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση