Φυλλικό οξύ κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες μέχρι και 40%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού International Journal of Cancer.

Οι επιστήμονες από το Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη μελέτησαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 295 γυναίκες, οι οποίες είχαν λάβει μέρος σε μία έρευνα για τον έλεγχο για καρκίνο του μαστού το 1980.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν προέκυψε ότι οι γυναίκες που προσλάμβαναν τις υψηλότερες δόσεις φυλλικού οξέος, περισσότερο από 367 μικρογραμμάρια ημερησίως, είχαν το μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού ή και των δύο.

Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Βρίσκεται κυρίως στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα φασόλια και τον αρακά, αλλά και τα πορτοκάλια και το συκώτι. Επιπλέον βρίσκεται στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή νέων κυττάρων, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πιθανόν να προστατεύει και από τον καρκίνο, συμβάλλοντας στη σύνθεση, αλλά και την προστασία του DNA. Η προστατευτική του δράση έναντι στον κίνδυνο διαταραχών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου έχει αναγνωριστεί από πολλές έρευνες.

Οι επιστήμονες βέβαια επισημαίνουν την καθοριστική σημασία που έχει η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση και φυσικά η αποχή από το κάπνισμα στην πρόληψη του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση