Η μητέρα επηρεάζει σημαντικά την άποψη του παιδιού για το κάπνισμα

Τα παιδιά των οποίων η μητέρα δεν καπνίζει και έχει έντονα αρνητική στάση για το κάπνισμα, είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν καπνιστές κατά 50%, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, ιδίως εκείνους των οποίων οι γονείς ενώ είναι καπνιστές, τους επιβάλλουν να μην καπνίζουν, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να τους θεωρούν υποκριτές και να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις συμβουλές τους.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Fred Hutchinson Cancer Research Center, στο Σιάτλ των ΗΠΑ και η οποία επικεντρώθηκε στον ρόλο της μητέρας στις καπνιστικές συνήθειες των παιδιών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.736 μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου και οι μητέρες τους, οι οποίες όταν τα παιδιά τους ήταν οκτώ ετών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις απόψεις τους για το κάπνισμα. Μετά από εννέα χρόνια οι μαθητές ερωτήθηκαν για τις καπνιστικές τους συνήθειες.

Οπως προαναφέραμε τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά με μητέρες φανατικά αντικαπνίστριες ήταν πιο πιθανό να μην γίνουν καπνιστές, όταν όμως ο πατέρας κάπνιζε οι απόψεις της μητέρας δεν φάνηκε να έχουν θετική επίδραση στο παιδί τους.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές είναι σημαντικό μία μητέρα να έχει μία σταθερή αντικαπνιστική στάση, όμως πρέπει και οι δύο γονείς να είναι αρνητικοί απέναντι στο κάπνισμα και φυσικά να μην καπνίζουν αν θέλουν παιδία τους να μην εξελιχθούν σε καπνιστές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση