Εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Tο εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου (PNU-IMMUNE 23) είναι ένα πολυδύναμο (23δύναμο) εμβόλιο που παρέχει προστασία από νοσήματα που προκαλεί ο πνευμονιοκόκκος (π.χ. σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, ενδοφθαλμίτιδα, περικαρδίτιδα, αρθρίτιδα, πνευμονία,κλπ). Περιέχει καθαρούς πολυσακχαρίτες από την κάψα 23 τύπων πνευμονιοκόκκου (1, 2, 3, 4, 5, 6Β, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 14, 15B,17F, 18C, 19A, 20, 22F, 23F και 33F). Το εμβόλιο περιέχει 25μg πολυσακχαρίτη από την κάψα καθενός από τους 23 τύπους πνευμονιοκόκκου.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Προφύλαξη από νοσήματα που προκαλεί ο πνευμονιοκόκκος (π.χ. σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, ενδοφθαλμίτιδα, περικαρδίτιδα, αρθρίτιδα, πνευμονία,κλπ) σε επιλεγμένα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 2 ετών. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται:
1. Σε παιδιά με χρόνιο αναπνευστικό ή κυκλοφορικό πρόβλημα ή με χρόνια νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.
2. Σε παιδιά με παθήσεις που προδιαθέτουν σε πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, όπως η ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (δρεπανοκυτταρική αναιμία), το νεφρωσικό σύνδρομο, η χρόνια διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού μετά από τραυματισμό, ο σακχαρώδης διαβήτης και παιδιά που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.
3. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται 2 τουλάχιστον εβδομάδες πριν από προγραμματισμένη σπληνεκτομή ή ανοσοκαταστολή για μεταμόσχευση οργάνου.
4. Σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται:
1) κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων,
2) σε άτομα που εμφάνισαν σημεία υπερευαισθησίας (έντονη τοπική ή γενική αντίδραση) σε προηγούμενη δόση του εμβολίου
3) σε άτομα που εμφάνισαν αναφυλακτικού τύπου αντιδράσεις σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.
4) πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Τοπικές: Πόνος, ερυθρότητα, οίδημα(πρήξιμο) και σκληρία στο σημείο της ένεσης εμφανίζονται συχνά (50%), αλλά είναι ελαφριές.
Συστηματικές: Πυρετός >38°C, ανορεξία, μυαλγία αναφέρονται σπάνια (1%). Αναφυλακτικού τύπου αντιδράσεις σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου μπορεί να παρατηρηθούν σπανιότατα (5 /1000000) και για το λόγο αυτό ο εμβολιαζόμενος πρέπει να παραμένει κάτω από ιατρική επίβλεψη για 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ

Χορηγείται υποδόρια ή ενδομυϊκά σε μία δόση σε επιλεγμένα παιδιά άνω των 2 ετών.
Επανεμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε παιδιά μικρότερα από 10 ετών μετά 3-5 χρόνια, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες κάθε 10 χρόνια, αφού ελεγχθεί ο τίτλος των αντισωμάτων. Σε ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο νόσησης, όπως άτομα που πάσχουν από νεφρωσικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια ή έχουν λάβει μόσχευμα επανεμβολιασμός πρέπει να γίνεται μετά από 5 χρόνια.
Μορφή-συσκευασία: Το εμβόλιο φέρεται σε φύσιγγες των 0,5 ml.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8°C, σε σκοτεινό μέρος και δεν πρέπει να καταψύχεται.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1) Παρέχει προστασία από τον πνευμονιόκοκκο στο 60-65% των εμβολιασθέντων. Η στάθμη των αντισωμάτων διατηρείται σε προστατευτικά επίπεδα περισσότερο από 5 χρόνια. Επανεμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε παιδιά μικρότερα από 10 ετών μετά 5 χρόνια, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες κάθε 10 χρόνια, αφού ελεγχθεί ο τίτλος των αντισωμάτων.
2) Μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το εμβόλιο της γρίππης, αλλά σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
3) Αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία νέο συνδεδεμένο εμβόλιο, που θα επιτρέψει τη γενίκευση του εμβολιασμού από τους πρώτους μήνες της ζωής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση