Η μόλυνση από HPV είναι πιθανή από την πρώτη σεξουαλική επαφή

Η πιθανότητα για μία γυναίκα να μολυνθεί από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα, ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα), κατά την διάρκεια της πρώτης σεξουαλικής επαφής είναι ιδιαίτερα αυξημένη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Είναι γνωστό ότι η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από τον συγκεκριμένο ιό (HPV). Η συγκεκριμένη έρευνα όμως, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Manchester, στη Μ. Βρετανία, προσπάθησε να διερευνήσει πόσο διαδεδομένος είναι ο (HPV), σε γυναίκες με μικρή σεξουαλική εμπειρία.

Για το σκοπό αυτό εξετάστηκαν 242 γυναίκες, ηλικίας 15 έως 19 ετών, οι οποίες είχαν ολοκληρωμένη σχέση μόνο με έναν σύντροφο, κατά τη διάρκεια της ερωτικής τους ζωής και είχαν την πρώτη τους ερωτική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες, πριν την έναρξη της έρευνας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιθανότητα για μία γυναίκα να παρουσιάσει λοίμωξη στον τράχηλο οφειλόμενη στον HPV, τρία χρόνια μετά την σεξουαλική επαφή ήταν 46%. Στο 50% των περιπτώσεων μάλιστα η λοίμωξη εμφανίστηκε τρεις μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, η μόλυνση από HPV ίσως θα πρέπει να θεωρηθεί ως αναπόφευκτη συνέπεια της σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν σύμφωνα με τους συγγραφείς εκατό διαφορετικοί τύποι του HPV, μεταξύ των οποίων και αυτοί οι οποίοι προκαλούν το κονδυλώματα. Ορισμένα στελέχη μάλιστα έχουν ενοχοποιηθεί και για πρόκληση καρκίνου στον τράχηλο, αν και συνήθως οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τον ιό αυτοϊώνται και οι περισσότερες γυναίκες που είναι φορείς του ιού δεν αναπτύσσουν καρκίνο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση