Καρδιολόγοι: Ο έρωτας κάνει καλό στην καρδιά

Οι ερωτευμένοι έχουν έναν επιπλέον λόγο να γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σύμφωνα τους καρδιολόγους της World Heart Federation, καθώς στο μήνυμά τους για την ημέρα του προστάτη των ερωτευμένων, αναφέρουν ότι το να είναι κάποιος ερωτευμένος ή να είναι αποδέκτης έρωτα, παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία και κυρίως για την καρδιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τηςWorld Heart Federation, που αποτελεί μη-κυβερνητικό οργανισμό, με στόχο την πρόληψη των νοσημάτων της καρδιάς, ο έρωτας μειώνει επίσης το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος τρεις παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπαθειών.

“Ενας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε νοσήματα της καρδιάς και στα εγκεφαλικά, έξι φορές περισσότερο από τους θανάτους που οφείλονται στο HIV/AIDS” σύμφωνα με τον καθηγητή Philip Poole-Wilson, καρδιολόγο στο Imperial College του Λονδίνου και πρόεδρο του World Heart Federation.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποία η οργάνωση επισημαίνει την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ειδικά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τις θετικές επιδράσεις του έρωτα στην υγεία της καρδιάς.

Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι, εκτός από του φυσικούς παράγοντες, υπάρχουν και πολλοί ψυχολογικοί παράγοντες κινδύνου για τις καρδιοπάθειες.

Μία πενταετής μελέτη στην οποία πήραν μέρος 10.000 άνδρες, οι οποίοι είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στηθάγχης, ερωτήθηκαν για το αν η γυναίκα τους, τους έδειχνε την αγάπη της. Οσοι απάντησαν θετικά βρέθηκε ότι είχαν 50% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν στηθάγχη.

Μία άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.400 άνδρες και γυναίκες με στεφανιαία νόσο έδειξε ότι στα πέντε χρόνια παρακολούθησης οι θάνατοι σε όσους ήταν παντρεμένοι ή είχαν μόνιμο σύντροφο ήταν 15%. Το αντίστοιχο ποσοστό στους ανύπανδρους ή σε όσους δεν είχαν σύντροφο ήταν 50%.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση