Εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου C

Tο Meningitec είναι συζευγμένο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου C.
Μία δόση 0,5 ml περιέχει 10 μικρογραμμάρια ολιγοσακχαρίτη από το περίβλημα του μηνιγγιτιδοκόκκου της ομάδας C συζευγμένα με περίπου 15 μικρογραμμάρια της πρωτεϊνης CRM197 του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας.

ΕΚΔΟΧΑ

Φωσφορικό αργίλιο, χλωριούχο νάτριο και νερό για ενέσεις.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ενεργητική ανοσοποίηση (προφύλαξη) παιδιών από την ηλικία των 2 μηνών, εφήβων και ενηλίκων για την διεισδυτική νόσο (σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, καταπληξία) που προκαλείται από τον μηνιγγιτιδόκοκκο της ομάδας C.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται:
1) κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων,
2) σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου,συμπεριλαμβανομένης και της τοξίνης της διφθερίτιδας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ

· Το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από λοιμώξεις που οφείλονται σε άλλους ορότυπους μηνιγγιτιδοκόκκου ή από άλλους οργανισμούς που προκαλούν μηνιγγίτιδα ή σηψαιμία.
· Σε άτομα με γενετικό ελάττωμα ή άτομα που υποβάλλονται σε ανσοκατασταλτική θεραπεία ή άτομα με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην αναπτυχθεί προστατευτικός τίτλος αντισωμάτων.
· Οπως με όλα τα ενέσιμα εμβόλια θα πρέπει σε περίπτωση εμφάνισης σπάνιων αναφυλακτικών αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό να είναι άμεσα διαθέσιμη ιατρική αντιμετώπιση και ο εμβολιαζόμενος να παραμένει κάτω από ιατρική επίβλεψη για 30 λεπτά.
· Κατ’ εξαίρεση το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε ασθενείς με θρομβοπενία ή σε άτομα με αιμορραγικό κίνδυνο.
· Ποτέ δεν χορηγείται ενδοαγγειακώς.
· Αν και δεν έχει τεκμηριωθεί η ασφάλεια του εμβολίου (επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου) κατά την διάρκεια της κύησης, η χορήγησή του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
· Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ασφάλεια του εμβολίου κατά την διάρκεια της γαλουχίας.
· Το εμβόλιο είναι απίθανο να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού μηχανημάτων.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Τοπικές: Πόνος, ερυθρότητα, οίδημα(πρήξιμο) και σκληρία στο σημείο της ένεσης εμφανίζονται συχνά μέσα στις πρώτες 48 ώρες, αλλά είναι ελαφριές.
Συστηματικές: Αλλεργικές ή και αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό μπορεί πολύ σπάνια να παρατηρηθούν. Πυρετός μέχρι 38°C είναι συχνός, αλλά συνήθως δεν υπερβαίνει τους 39,1°C. Αν και έχουν αναφερθεί σημεία μηνιγγισμού, όπως αυχενική δυσκαμψία (δεν μπορεί να λυγίσει το κεφάλι ή να ακουμπήσει το πηγούνι στο στήθος), ή πόνος στον αυχένα ή φωτοφοβία, δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο προκαλεί μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου C. Αναφέρονται επιληπτικές κρίσεις με συχνότητα κάτω από από αυτή του γενικού πληθυσμού, από τις οποίες άλλες ήταν λιποθυμίες και άλλες επεισόδια απλών πυρετικών σπασμών.
Στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες έχουν αναφερθεί: ναυτία, εμετός, εξάνθημα, κόπωση, λεμφαδενοπάθεια, πονοκέφαλος, μυαλγίες, ζάλη και λιποθυμίες.
Στα βρέφη και τα νήπια έχουν αναφερθεί συχνά μετά από τον εμβολιασμό: κλάμα, εθερεθιστότητα, νωθρότητα, διαταραχή του ύπνου, ανορεξία, διάρροια, και εμετό.

ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ

Χορηγείται ενδομυϊκά στην προσθιοπλάγια επιφάνεια του μηρού στα βρέφη και στην περιοχή του δελτοειδή μυ των μεγαλύτερων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
Συνιστάται μία δόση των 0,5ml σε παιδιά άνω των 12 μηνών, στους έφηβους και στους ενήλικες.
Συνιστώνται 3 δόσεις των 0,5ml σε παιδιά κάτω των 12 μηνών (η 1η δόση γίνεται μετά τον 2ο μήνα της ζωής και οι υπόλοιπες με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 1 μηνός μεταξύ τους).
Μορφή-συσκευασία: Το εμβόλιο φέρεται σε γυάλινο φιαλίδιο. Συσκευασία. του 1 και 10.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8°C, σε σκοτεινό μέρος και δεν πρέπει να καταψύχεται. Διάρκεια ζωής 18 μήνες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1) Παρέχει προστασία από τον μηνιγγιτιδόκοκκο στο 98% των εμβολιασθέντων. Μέχρι σήμερα δεν έχει καθιερωθεί η ανάγκη αναμνηστικής δόσης. Η ανοσία που παρέχει θεωρείται μακροχρόνια (εφόρου ζωής).
2) Μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το DTP, DTαP και DT (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, διφθερίτιδας-τετάνου), το OPV (εμβόλιο για πολιομυελίτιδα), το ΙΕΠ (ιλαράς- ερυθράς -παρωτίτιδας, MMR ή PRIORIX), το συνδεδεμένο εμβόλιο του αιμόφιλου της γρίππης (Act-Hib ή Hiberix ή Hibtitter) και το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β (Engerix ή Recombivax), αλλά σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
3) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον επανεμβολιασμό ατόμων που εμβολιάστηκαν παλαιότερα με πολυσακχαριδικό εμβόλιο.
4) Αν κάποιο άτομο έρθει σε επαφή με πάσχοντα από μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου C, το εμβόλιο δεν προλαμβάνει πάντα την εκδήλωση της νόσου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση