Πιό ευάλωτα τα παιδιά στα κινητά

Ελάχιστα λεπτά συνομιλίας ενός παιδιού από κινητό τηλέφωνο μειώνουν τις εγκεφαλικές του λειτουργίες για σχεδόν μια ώρα, σύμφωνα με αποτελέσματα νέας ισπανικής μελέτης, τα οποία επιβεβαιώνουν και ερευνητές στη Βρετανία, μετέδωσαν τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.

Η μελέτη βασίστηκε σε δοκιμές που έκανε ο γερμανός ερευνητής Μίχαελ Κλιάισεν στο Νευροδιαγνωστικό Ερευνητικό Κέντρο στη Μαρμπέλα της Ισπανίας και είναι η πρώτη που δείχνει πώς αντιδρά ο εγκέφαλος ενός παιδιού στη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Με τη βοήθεια ενός σπινθηρογράφου, ο Κλιάισεν μπόρεσε να δημιουργήσει εικόνες για το πώς οι εγκέφαλοι ενός 11χρονου αγοριού και ενός 13χρονου κοριτσιού αντέδρασαν στη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου των παιδιών μειώθηκε σημαντικά, κυρίως στην πλευρά που χρησιμοποιήθηκε το κινητό τηλέφωνο, ελάχιστα λεπτά από την ώρα που άρχισε η συνομιλία. Επίσης η δραστηριότητα του εγκεφάλου περιορίστηκε κάτω του φυσιολογικού ορίου σε μεγάλα τμήματά του για 50 λεπτά μετά το τέλος της κλήσης.

“Η συμβουλή μου προς όλους τους γονείς είναι μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο. Δεν πλήττεται μόνο η ηλεκτρική δραστηριότητα αλλά και οι βιοχημικές διαδικασίες. Δεν γνωρίζουμε αν είναι επικίνδυνο, αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι ο εγκέφαλος ενός παιδιού, που δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί, είναι πιο ευάλωτος από τον εγκέφαλο ενός ενήλικα”, τόνισε ο γερμανός ερευνητής, όπως γράφει η εφημερίδα “Αφτενποστεν”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση