Εμβόλιο πολιομυελίτιδας με αδρανοποιημένους ιούς (Salk)

Γενικά

To Salk είναι ένα εμβόλιο από αδρανοποιημένους ιούς που παρέχει προστασία από την πολιομυελίτιδα, η οποία τείνει να εξαφανιστεί. Είναι τριδύναμο και αποτελεί μείγμα νεκρών ιών των τριών οροτύπων του ιού της πολιομυελίτιδας (1, 2, 3). Ο καινούργιος τύπος του εμβολίου, που έχει μεγαλύτερη αντιγονική ισχύ (Ε-ΙΡV), παράγεται από τον φυσικό ιό που καλλιεργείται σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα ή σε πολυπλοειδή κύτταρα και κυκλοφορεί μόνος του ή σε συνδυασμό με το DTP (Tetracoq). Κάθε δόση εμβολίου περιέχει μικρή ποσότητα στρεπτομυκίνης και νεομυκίνης.

Ενδείξεις

Προφύλαξη από πολιομυελίτιδα σε:
– Ατομα με πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή ανοσολογική ανεπάρκεια
– Σε παιδιά που στο περιβάλλον τους υπάρχουν τέτοια άτομα
– Ατομα μεγαλύτερα των 18 ετών που δεν έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί και πρόκειται να ταξιδεύσουν σε ενδημικές ή επιδημικές περιοχές ή εργάζονται σε εργαστήρια που καλλιεργείται ο ιός ή σε ειδικές υπηρεσίες.
– Εγκύους, αν υπάρχει έκθεση στη νόσο.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται:
– κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων,
– σε άτομα με υπερευαισθησία στην νεομυκίνη και τη στρεπτομυκίνη,
– σε άτομα που εμφάνισαν έντονη τοπική ή γενική αντίδραση σε προηγούμενη δόση του εμβολίου.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Τοπικά φαινόμενα (πόνος, ερυθρότητα, οίδημα(πρήξιμο) και σκληρία στο σημείο της ένεσης εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες 48 ώρες) και υπερευαισθησία στην νεομυκίνη και τη στρεπτομυκίνη.

Πότε χορηγείται και πώς

Χορηγείται υποδόρια ή ενδομυϊκά σε 4 δόσεις του 1 ml. Οι 3 πρώτες δόσεις γίνονται με μεσοδιάστημα 4-8 εβδομάδων και η 4η γίνεται 6-12 μήνες μετά την 3η. Αναμνηστικές δόσεις γίνονται κάθε 5 χρόνια.

Μορφή – συσκευασία

Το εμβόλιο αποτελείται από φιαλίδιο μιας δόσης του 1 ml, καθώς και σε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων των 10 ml. Κάθε δόση είναι 1 ml και περιέχει 20 DAU (D-antigen units-μονάδα αντιγόνου) ορότυπου 1, 2 DAU ορότυπου 2 και 4 DAU ορότυπου 3.

Σταθερότητα – Συντήρηση

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 °C και σε σκοτεινό μέρος.

Παρατηρήσεις

Παρέχει προστασία σε ποσοστό >99% των εμβολιασμένων μετά 2η δόση και σε ποσοστό 97-100% των εμβολιασμένων μετά 3η δόση. Πλεονεκτεί του Sabin, γιατί δεν προκαλεί παραλυτική πολιομυελίτιδα. Μειονεκτεί όμως, γιατί είναι ενέσιμο, δεν αναπτύσσει τοπική ανοσία, δεν είναι ακόμα γνωστή η διάρκεια της χυμικής ανοσίας που προκαλεί και υστερεί στην ανάπτυξη ρινοφαρυγγικής ανοσίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση