Μεγαλώνουν οι μερίδες, αυξάνεται η παχυσαρκία

Η αύξηση του μεγέθους των μερίδων κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ, πιθανόν να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την παράλληλη αύξηση τους μεγέθους..των Αμερικανών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Public Health.

Οι μερίδες γίνονται ολοένα και πιο μεγάλες και αυτό παραλληλίζεται με τη ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας. Δεν πρέπει να απασχολεί τον κόσμο μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν, υποστηρίζουν οι επιστήμονες από το τμήμα διατροφής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι διεξήγαγαν τη μελέτη.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα μεγέθη των μερίδων φαγητού που προσφέρουν τα “fast food” και τα εστιατόρια που κάνουν παράδοση κατ’ οίκον, και τα σύγκριναν με τα μεγέθη που προτείνει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το United States Department of Agriculture (USDA). Παράλληλα μελέτησαν τις αλλαγές στο μέγεθος των μερίδων κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις το μέγεθος των μερίδων έχει αυξηθεί δραματικά από το 1970, ενώ εκτοξεύθηκε κατά τη δεκαετία του ’80. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πατάτες, τα χάμπουργκερ και τα αναψυκτικά στα εστιατόρια τύπου fast food, τα οποία έχουν διπλάσιο με πενταπλάσιο μέγεθος σε σχέση με το αρχικό τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί επίσης και το μέγεθος ενός μπισκότου cookie το οποίο σύμφωνα με τα στάνταρ του FDA και του USDA είναι περίπου 15 γραμμάρια ενώ αυτό που προσφέρουν τα εστιατόρια στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο κατά 700%.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί, τονίζουν οι επιστήμονες, ότι οι μερίδες που χρησιμοποιούν το USDA και FDA για τη σύγκριση, βασίστηκαν στα μεγέθη παραδοσιακών μερίδων που δηλώνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι συνηθίζουν να υποεκτιμούν την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνουν, με αποτέλεσμα και οι μερίδες αναφοράς να είναι μικρές.

Το μήνυμα που πρέπει να περάσει στον καταναλωτή είναι ότι μία μεγάλη μερίδα μπορεί να αποτελεί “ευκαιρία” για την τσέπη αλλά σίγουρα δεν είναι ευκαιρία για το σώμα, τονίζουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση