Εμβόλιο πολιομυελίτιδας με εξασθενημένους ιούς (Sabin)

Γενικά

To Sabin είναι ένα εμβόλιο από ζωντανούς εξασθενημένους ιούς που παρέχει προστασία από την πολιομυελίτιδα, η οποία τείνει να εξαφανιστεί. Είναι τριδύναμο και αποτελεί μείγμα ζωντανών εξασθενημένων ιών των τριών οροτύπων του ιού της πολιομυελίτιδας (1, 2, 3), που αναπτύσσονται σε καλλιέργειες νεφρικών κυττάρων πιθήκου. Ο ορότυπος 1 είναι πολύ αποτελεσματικός και ασφαλής. Ο ορότυπος 2 είναι το ίδιο αποτελεσματικός και ασφαλή και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παραλυτική πολιομυελίτιδα σε άτομα του περιβάλλοντος του εμβολιαζόμενου. Ο ορότυπος 3 είναι ο περισσότερο ασταθής και ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις παραλυτικής πολιομυελίτιδας σε εμβολιαζόμενους και σε άτομα του περιβάλλοντός τους. Κάθε δόση εμβολίου περιέχει 1 mg στρεπτομυκίνης και νεομυκίνης.

Ενδείξεις

Προφύλαξη από πολιομυελίτιδα σε επίνοσα άτομα (δεν έχουν αρρωστήσει). Χορηγείται από ηλικίας 2 μηνών μέχρι 18 ετών και σε ενήλικες που έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, όπως άτομα που ασχολούνται με καλλιέργειες του ιού ή που ταξιδεύουν σε ενδημικές ή επιδημικές περιοχές.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο πρέπει να αναβάλλεται αν το παιδί έχει διάρροια (για τον κίνδυνο σιασποράς του ιού) και δεν πρέπει να γίνεται:
– κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων,
– σε άτομα με υπερευαισθησία( στην νεομυκίνη και τη στρεπτομυκίνη,
– σε εγκύους
– σε παιδιά που τα ίδια ή άτομα στο περιβάλλον τους έχουν συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια, ενεργό φυματίωση, λευχαιμία ή άλλα κακοήθη νοσήματα, παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία π.χ. κορτιζόνη (πάνω από 15 μέρες), ή υποβάλλονται σε ακτινοβολία
– σε ενήλικες για τον αρχικό εμβολιασμό, εκτός αν εκτίθενται ή πρόκειται να εκτεθούν σε άμεσο κίνδυνο νόσησης από τον άγριο (φυσικό) ιό. ( στην ομάδα αυτή ανήκουν και οι έγκυες που σε περίοδο επιδημίας εμβολιάζονται).

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σπάνια μπορεί να προκαλέσει διάρροια και πολύ πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει νόσο (παραλυτική πολιομυελίτιδα) στα παιδιά που εμβολιάζονται αλλά σε άτομα του περιβάλλοντός τους, ιδιαίτερα σε νεαρούς γονείς (1:1000000 παιδιά).

Πότε χορηγείται και πώς

Χορηγείται από το στόμα σε 5 δόσεις. Η πρώτη δόση γίνεται σε ηλικία 2 μηνών και επαναλαμβάνεται μετά από 2 και 4 μήνες. Το εμβόλιο συμπληρώνεται με δύο ακόμη δόσεις, μία τον 15ο-18ο μήνα και μία στην ηλικία των 4-6 ετών. Αν ο εμβολιασμός αρχίσει μετά από τον 1ο χρόνο, αρκούν 3 δόσεις, από τις οποίες οι δύο γίνονται με μεσοδιάστημα 2 μηνών και η τρίτη μετά από 6-12 μήνες.

Μορφή – συσκευασία

Το εμβόλιο αποτελείται από φιαλίδιο μιας δόσης του 1 ml, καθώς και σε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων των 10 ml. Κάθε δόση είναι 1 ml και περιέχει 1.000.000 μονάδες TCID50 (δόση μόλυνσης κυτταροκαλλιέργειας κατά 50%) ορότυπου 1, 100.000 μονάδες TCID50 ορότυπου 2 και 600.000 μονάδες TCID50 ορότυπου 3.

Σταθερότητα – Συντήρηση

Διατηρείται καλύτερα σε θερμοκρασία <0 °C και σε σκοτεινό μέρος. Διατηρείται το πολύ 1 έτος στους 2-8 °C.

Παρατηρήσεις

– Το Sabin είναι καλά ανεκτό από τα παιδιά, είναι αποτελεσματικό, προκαλεί όχι μόνο χυμική αλλά και εκκριτική (φαρυγγική και εντερική) ανοσία και διασπείρεται στο περιβάλλον, έτσι ώστε να εμβολιάζονται ακούσια και άλλα άτομα. Παρέχει προστασία σε ποσοστό >90% των εμβολιασμένων μετά 2η δόση και σε ποσοστό 97-100% των εμβολιασμένων μετά 3η δόση. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται παράλληλα με την ηλικία του παιδιού και την επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δόσεων.
– Πρέπει να χορηγείται ένα μήνα πριν ή μετά την χορήγηση άλλων εμβολίων. Ωστόσο μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το DTΡ (διφθερίτιδας -τετάνου- κοκκύτη), το ΙΕΠ (ιλαράς- ερυθράς -παρωτίτιδας), το συνδεδεμένο εμβόλιο του αιμόφιλου της γρίππης (Act-Hib ή Hiberix ή Hibtitter) και της ηπατίτιδας Β (Engerix ή Recombivax) σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
– Το εμβόλιο αναβάλλεται για 3 μήνες αν έχει γίνει μετάγγιση αίματος ή έχει χορηγηθεί γ-σφαιρίνη. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα δεν θα πρέπει να γίνει μετάγγιση αίματος ή να χορηγηθεί γ-σφαιρίνη για 2 τουλάχιστον εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό.
– Ο μητρικός θηλασμός δεν εμποδίζει την ανάπτυξη ανοσίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση