Εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς (MMR)

To MMR είναι ένα εμβόλιο από ζωντανούς εξασθενημένους ιούς και παρέχει ταυτόχρονα προστασία από την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Αποτελείται από ζωντανό εξασθενημένο στέλεχος Edmonston του ιού της ιλαράς, που έχει καλλιεργηθεί σε κυτταρικές σειρές εμβρύου όρνιθας, ζωντανό εξασθενημένο στέλεχος Jeryl Lynn του ιού της παρωτίτιδας που έχει καλλιεργηθεί σε κυτταρικές σειρές εμβρύου όρνιθας και ζωντανό εξασθενημένο στέλεχος Wistar RA-27/3 του ιού της ερυθράς, που έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα. Κάθε δόση περιέχει 25 mcq νεομυκίνης. Δεν περιέχει συντηρητικά. Σορβιτόλη και υδρολυμένη ζελατίνη έχουν προστεθεί ως σταθεροποιητικοί παράγοντες.

Ενδείξεις

Προφύλαξη από ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα, σε άτομα που δεν έχουν αρρωστήσει από τα αναφερθέντα νοσήματα.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται
– κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων
– σε άτομα με υπερευαισθησία στην νεομυκίνη
– σε εγκύους και θα πρέπει να αποφεύγεται η κύηση για 3 μήνες μετά από τον εμβολιασμό
– σε άτομα που έχουν εμφανίσει αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις σε αυγά (το ιστορικό απλών αλλεργικών αντιδράσεων στο λεύκωμα του αυγού δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού, ο οποίος γίνεται στο νοσοκομείο)
– σε άτομα με ενεργό φυματίωση
– σε άτομα με λευχαιμία ή άλλα κακοήθη νοσήματα (εμβολιασμός γίνεται μετά την ύφεση της νόσου και συγκεκριμένα 3 μήνες μετά το τέλος της χημειοθεραπείας)
– σε άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια με εξαίρεση την ασυμπτωματική ή συμπτωματική λοίμωξη από τον ιό του AIDS, γιατί η φυσική νόσηση θα είναι πολύ βαριά
– σε ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία π.χ. κορτιζόνη (πάνω από 15 μέρες) ή υποβάλλονται σε ακτινοβολία .

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Πόνος, ερυθρότητα και σκληρία στο σημείο της ένεσης, πυρετός (38 °C ή περισσότερο) και εξάνθημα (τα δύο τελευταία εμφανίζονται μεταξύ 5ης και 12ης μέρας από τον εμβολιασμό) είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η εγκεφαλίτιδα είναι εξαιρετικά σπάνια (<1:1.000.000) επιπλοκή, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να προκαλέσει υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν πονόλαιμος, πυρετικοί σπασμοί (κυρίως σε παιδιά με ιστορικό σπασμών), ναυτία, εμετοί, διάρροια, περιφερική λεμφαδενοπάθεια, θρομβοπενία, πορφύρα, κνίδωση, αναφυλαξία και αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις, αρθραλγία ή και αρθρίτιδα (παροδική και σπάνια χρόνια), κεφαλαλγία, ζάλη, παραισθησία, πολυνευρίτιδα, σύνδρομο Guillain-Barre, αταξία, πολύμορφο ερύθημα, οπτική νευρίτιδα, μέση ωτίτιδα, επιπεφυκίτιδα, νευρική κώφωση και ορχίτιδα.

Πότε χορηγείται και πώς

Χορηγείται υποδόρια σε 2 δόσεις. Η πρώτη γίνεται σε ηλικία 15 μηνών (μέχρι τότε παρέχεται προστασία από τα μητρικά αντισώματα, που περνούν από τον πλακούντα στο έμβρυο) και η δεύτερη σε ηλικία 4-6 ετών κατά την Συμβουλευτική Επιτροπή για την εφαρμογή της Ανοσοποίησης (ACIP), ή σε ηλικία 11-12 ετών κατά την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία (ΑΑΡ). Σε περίοδο επιδημίας μπορεί να χορηγηθεί και σε ηλικία μεγαλύτερη των 6 μηνών, αλλά θα πρέπει να επαναληφθεί στην ηλικία των 15 μηνών για να έχουμε καλύτερη αντισωματική απάντηση.

Μορφή – συσκευασία

Το εμβόλιο αποτελείται από φιαλίδιο μιας δόσης με λυόφιλη σκόνη και διαλύτη 0,5 ml στείρο απεσταγμένο νερό. Οταν γίνεται η ανασύσταση του εμβολίου, η ενέσιμη δόση είναι 0,5 ml και περιέχει 1000 μονάδες TCID50 (δόση μόλυνσης κυτταροκαλλιέργειας κατά 50%) ιού ιλαράς, 20000 μονάδες TCID50 ιού παρωτίτιδας και 1000 μονάδες TCID50 ιού ερυθράς.

Σταθερότητα – Συντήρηση

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 °C και σε σκοτεινό μέρος. Διατηρείται 6 εβδομάδες στους 22 °C και 1 εβδομάδα στους 37 °C.

Παρατηρήσεις

– Παρέχει προστασία για την ιλαρά στο 95% των εμβολιασθέντων, για την παρωτίτιδα στο 96% και για την ερυθρά στο 99%.
– Πρέπει να χορηγείται ένα μήνα πριν ή μετά την χορήγηση άλλων εμβολίων. Ωστόσο μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το DTΡ (διφθερίτιδας – τετάνου – κοκκύτη), OPV ή IPV (εμβόλια για πολιομυελίτιδα) σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
– Επειδή αρνητικοποιεί το αποτέλεσμα της δερμοαντίδρασης Mantoux (για φυματίωση) για ένα μήνα, θα πρέπει αυτή να γίνεται πριν από την χορήγηση του MMR.
– Το εμβόλιο αναβάλλεται για 3 μήνες αν έχει γίνει μετάγγιση αίματος ή έχει χορηγηθεί γ-σφαιρίνη. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα δεν θα πρέπει να γίνει μετάγγιση αίματος ή να χορηγηθεί γ-σφαιρίνη για 2 τουλάχιστον εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό.
– Τελευταία κυκλοφορεί το εμβόλιο PRIORIX, το οποίο διαφέρει από το MMR στο ότι περιέχει το στέλεχος Schwarz του ιοί της ιλαράς και ως έκδοχα αμινοξέα, ανθρώπινη λευκωματίνη, λακτόζη, μαννιτόλη και ερυθρό φαινόλης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση