500 δισ το χρόνο η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ

Οι 3.500 κενές οργανικές θέσεις δυσχεραίνουν τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο Ιδρυμα, σε συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι στις παρενέργειες της έλλειψης προσωπικού, περιλαμβάνεται και η διόγκωση της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται σε 500 δισ. δρχ. το χρόνο, καθώς και η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών του Ιδρύματος να εντοπίσουν τις περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας και αναπόγραφων επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι από τις 13 υπηρεσίες ελέγχου λειτουργούν οι 4 με το 50% του αναγκαίου προσωπικού, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μία στις επτά επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη και ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος.

Η πλημμελής λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών καθιστά επίσης, δύσκολο τον εντοπισμό της ημιπαράνομης απασχόλησης κυρίως μεταναστών οι οποίοι ασφαλίζονται περιοδικά.

Τα κενά σε οργανικές θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει κατά καιρούς οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, προκαλούν, καθυστερήσεις μέχρι και δέκα μήνες στην έκδοση των συντάξεων.

Οπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, εκκρεμεί η εξέταση 62.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ η νέα ρύθμιση για έκδοση προσωρινών συντάξεων εξπρές, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς μόλις το 10% των συνταξιούχων επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και οι ουρές στις υπηρεσίες του Ιδρύματος θα είναι καθημερινό φαινόμενο το επόμενο τρίμηνο, καθώς από τις 11 Φεβρουαρίου αρχίζει η διαδικασία της υποβολής Περιοδικών Αναλυτικών Δηλώσεων από τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση