Ο χρήστης είναι πολίτης με δικαίωμα στη Θεραπεία

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας με θέμα “Αποτελεσματικότητα της Θεραπείας της Τοξικοεξάρτησης”, η οποία συνδιοργανώθηκε από το ΚΕΘΕΑ, το Παν/μιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βας.Κωνσταντίνου 48), κήρυξε η υφυπουργός Υγείας κ. Ελπίδα Τσουρή.

Κατά τον χαιρετισμό της στην Ημερίδα η υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

“Η σημερινή Ημερίδα πραγματοποιείται σε μια σημαντική περίοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης από ουσίες στη χώρα μας. Αναφέρομαι στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2002-2006, το οποίο έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά, έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και βρίσκεται στο στάδιο του εμπλουτισμού του με τις παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων και της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Θα συμφωνήσετε, πιστεύω, μαζί μου ότι αυτή καθαυτή η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ένα ουσιαστικό βήμα στον αγώνα μας κατά της εξάρτησης. Γιατί, πέρα από επιμέρους παρατηρήσεις, η χώρα μας αποκτά εθνική πολιτική απέναντι στο πρόβλημα, με καθορισμένο προγραμματισμό και σαφείς στόχους.

Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ενισχύσει, ποικιλόμορφα, τις θεραπευτικές δομές που σήμερα υπάρχουν αλλά και να τις διευρύνει ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτημάτων για θεραπεία, αυτών που υπάρχουν σήμερα και αυτών που θα παρουσιαστούν στο μέλλον. Έχουμε την υποχρέωση αυτή γιατί αντιμετωπίζουμε το χρήστη ουσιών ως πολίτη, ως πολίτη που έχει δικαίωμα στη θεραπεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή για μας και ταυτόχρονα μια δέσμευσή μας.

Στην Ελλάδα δεν είμαστε δογματικοί στα θέματα αντιμετώπισης της εξάρτησης. Δεν είμαστε και απομονωμένοι, λειτουργούμε μέσα σ’ ένα διεθνές περιβάλλον απ’ όπου αντλούμε πληροφορίες. Αξιοποιούμε τόσο τα συμπεράσματα πολλών επιστημονικών προσεγγίσεων, όσο και την εμπειρία πολλών χωρών. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις, σε καινούργιες μεθόδους, στα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των έως σήμερα προσπαθειών.”

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση