Gel από φύκη για την προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους

Ενα gel, το οποίο παρασκευάζεται από θαλάσσια φύκη, μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματικό για την προστασία των γυναικών από τον ιό του AIDS, ιδίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, σύμφωνα με αρχικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ταϊλάνδη και στην Χιλή.

Ηδη δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να εμποδίσει την μόλυνση από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο έρπης και η γονόρροια.

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης του δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προσκολλάται και περιβάλλει τον ιό του AIDS, εμποδίζοντας τον με αυτό τον τρόπο να επιτεθεί στα κύτταρα του οργανισμού.

Το gel πιστεύεται ότι θα δώσει την δυνατότητα στις γυναίκες να μην εξαρτώνται από τον άντρα, όσο αφορά τη λήψη μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι πολλές φορές δύσκολο για μια γυναίκα να επιβάλει τη χρήση προφυλακτικού στον σύντροφό της.

Για να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά του θα πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες στις οποίες θα λάβουν μέρος 6000 γυναίκες και οι οποίες θα διαρκέσουν 4 χρόνια.

Το gel, το οποίο παρασκευάζεται από κόκκινα φύκη τα οποία αναπτύσσονται σε παράκτιες περιοχές της Νέας Σκοτίας και της Χιλής, χρησιμοποιείται σήμερα ως πηκτικός παράγοντας σε παγωτά και οδοντόπαστες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση