Δύσκολη η αναγνώριση της κακοποίησης των γυναικών

Δύσκολη η αναγνώριση της κακοποίησης των γυναικώνΣχεδόν οι μισές γυναίκες έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης (ψυχολογικής ή σωματικής) από το σύντροφό τους, ενώ πολλοί γιατροί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ποιές γυναίκες έχουν πέσει θύματα οικογενειακής βίας. Μόλις το 4-5% των κακοποιημένων γυναικών ερωτάται από τον οικογενειακό γιατρό αν τους έχει χτυπήσει, τραυματίσει ή κακοποιήσει ο σύντροφός τους. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από δύο νέες μελέτες, μία που έγινε στην Αγγλία και μία στην Ιρλανδία, που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal. Και οι δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι περίπου το 40% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση.

Οι επιστήμονες από την Ιρλανδία μελέτησαν σχεδόν 1700 γυναίκες, ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ετών. Από τις 651 που βρέθηκαν ότι είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς, μόνο το 12% δήλωσε ότι είχε ερωτηθεί σχετικά από τον οικογενειακό γιατρό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι γυναίκες που ανέφεραν περιστατικό οικογενειακής βίας, φαίνεται ότι φοβόντουσαν πολύ περισσότερο το σύντροφό τους σε σχέση με τις γυναίκες που δεν δήλωσαν ανάλογα περιστατικά βίας.

Στην Αγγλική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και στην οποία συμμετείχαν 1035 γυναίκες, βρέθηκε ότι οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν αυξημένο κίνδυνο να δεχθούν βία από το σύντροφό τους.

Επιπλέον μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν γυναίκες που ήταν διαζευγμένες ή βρισκόντουσαν σε διάσταση με τον σύζυγό τους, άνεργες αλλά και γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 45 ετών.

Ο καθηγητής κ. Gene Fender, από το Institute of Community Health Sciences επισήμανε ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι πιο ενημερωμένοι για την αναγνώριση περιστατικών κακοποίησης.

Η Αγγλική έρευνα στο Ανατολικό Λονδίνο έδειξε ότι μόλις το 17% των γυναικών που είχαν υποστεί βία από το σύντροφό τους, είχαν αναφέρει το γεγονός για καταγραφή στον ιατρικό τους φάκελο.

Τρόποι που έχουν προταθεί για την αποτελεσματικότερη αναγνώριση των περιστατικών κακοποίησης σε γυναίκες είναι να ρωτάται η γυναίκα πιο γενικά αν έχει υποστεί βία ή αν φοβάται το σύντροφό της.

Ομως και οι δύο έρευνες έδειξαν ότι μία στις πέντε γυναίκες, που πήραν μέρος στις μελέτες, δε θεωρούν αποδεκτό το να ρωτάει ο γιατρός το αν υπάρχει βία στη σχέση τους με το σύντροφό τους.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να μπορούν να αναγνωρίζουν τέτοια περιστατικά και να προσφέρουν υποστήριξη και γενικές συμβουλές, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές υπηρεσίες που υπάρχουν και μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση