Το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης για εγκεφαλικό

Τα άτομα τρίτης ηλικίας τα οποία εμβολιάζονται κατά της γρίπης, μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του επιστημονικού περιοδικού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Stroke.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 270 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών. Τα άτομα τα οποία είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης εκείνο το χρόνο είχαν περίπου 50% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος και για τα άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί, κάθε χρόνο, κατά τα πέντε τελευταία χρόνια.

Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών, καθώς στα άτομα αυτά παρατηρούνται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό εοπεισόδιο, όπως η υπέρταση και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία πιθανόν να μην επιτρέπουν την εξακρίβωση της προστατευτικής δράσης του εμβολίου.

Ειναι πιθανόν η προστατευτική δράση του εμβολίου να οφείλεται στο ό,τι προφυλλασει από λοιμώξεις που πιθανόν να σχετίζονται με την ανάπτυξη αγγειακών νοσημάτων. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι λοιμώξεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών, αλλά και στην ρήξη αυτών, με αποτέλεσμα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν είναι ξεκάθαρο βέβαια το αν η συσχέτιση αυτή οφείλεται στο ό,τι τα άτομα που εμβολιάζονται συνήθως ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ή αν οφείλεται αποκλειστικά στο εμβόλιο, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση