Ολο και περισσότεροι άνδρες με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης

Το 57% των ανδρών παρουσιάζουν σήμερα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου, λόγω υψηλότερων τιμών από τις ενδεδειγμένες της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL “κακής” χοληστερόλης. Παρά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και τις εκπαιδευτικές εκστρατείες για τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, η μέση αύξηση της LDL “κακής” χοληστερόλης στους άνδρες, τα τελευταία 30 χρόνια, είναι της τάξης του 36%.

Το γεγονός αυτό εύλογα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, δεδομένου ότι οι καρδιοπάθειες είναι η πρώτη αιτία θανάτου, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα. Περίπου δύο στους τέσσερις θανάτους στους άνδρες είναι αποτέλεσμα της στεφανιαίας νόσου.

Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή/ερευνητή Law και των συνεργατών του, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό BRITISH MEDICAL JOURNAL, «μια μείωση κατά 10% των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια κατά 50% στους άνδρες ηλικίας 40 ετών».

Επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα τελευταία χρόνια, έδειξαν ότι προϊόντα που περιέχουν φυτικές στερόλες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL «κακής» χοληστερόλης, στα πλαίσια ενός υγιεινού καθημερινού διαιτολογίου. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται σε δελτίο τύπου που απέστειλε η ΕΛΑΪΣ στο Care.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Προτεινόμενο Μοντέλο Διαβίωσης του Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τη Χοληστερόλη των ΗΠΑ (NCEP) προτείνεται η ένταξη 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών (αντιστοιχεί σε 25 γρ. περίπου μαργαρίνης/spread εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες) στο καθημερινό διαιτολόγιο ατόμων με υψηλά επίπεδα LDL «κακής» χοληστερόλης και ατόμων με καρδιακά νοσήματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση