Εμβόλιο διφθερίτιδας – τετάνου – κοκκύτη (DTP)

Γενικά

To DTP είναι ένα εμβόλιο που παρέχει ταυτόχρονα προστασία από την διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη. Αποτελείται από 7-25 μονάδες Lf τοξοειδούς (ατοξικό προϊόν του μικροβίου) διφθερίτιδας, 10 μονάδες Lf τοξοειδούς τετάνου και 20 δισεκατομμύρια νεκρών αιμοφίλων του κοκκύτη (ολοκυτταρικό).

Ενδείξεις

Προφύλαξη από διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη από 2 μηνών μέχρι και το 6ο έτος. Παιδιά που καθυστέρησαν κάποια δόση συνεχίζουν κανονικά τον εμβολιασμό, ανεξάρτητα από το χρόνο καθυστέρησης.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται
– κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων
– σε παιδιά με εξελισσόμενη νευρολογική συνδρομή ή αναβάλλεται μέχρι το τέλος του χρόνου αν υπάρχει τέτοια υποψία. Το ίδιο ισχύει κι αν η περιγεννητική περίοδος ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη
– το ατομικό ιστορικό απύρετων σπασμών σε άλλες χώρες αποτελεί αντένδειξη, ενώ σε άλλες εξατομικεύεται ανάλογα με τον αριθμό των επεισοδίων, τη διάρκειά τους και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας
– σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση ή καθυστέρηση της κινητικής εξέλιξής τους ή με θετικό οικογενειακό ιστορικό απύρετων σπασμών (πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνεται το εμβόλιο στις περιπτώσεις αυτές
– σε ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία π.χ. κορτιζόνη (πάνω από 15 μέρες), υποβάλλονται σε ακτινοβολία κ.ά. Στην περίπτωση αυτή το εμβόλιο γίνεται 1 μήνα μετά την διακοπή της θεραπείας, αν όμως η θεραπεία είναι μακροχρόνια μπορεί να γίνει το εμβόλιο, παρόλο που ενδέχεται να έχουμε μειωμένη αντισωματική απάντηση
– το DTP αντενδείκνυνται όταν ένα παιδί μετά από μία προηγούμενη δόση του εμβολίου παρουσίασε ένα από τα ακόλουθα: γενικευμένη αλλεργική αντίδραση, εγκεφαλοπάθεια, σπασμούς με ή χωρίς πυρετό τις αμέσως επόμενες 3 μέρες, κατάσταση καταπληξίας με υποτονία ή μειωμένη ανταπόκριση στα ερεθίσματα μέσα σε 48 ώρες, επίμονο γοερό ή υψίσυχνο κλάμα τις πρώτες 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό που διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες, πυρετό >40,5 °C ή θροβοκυττοπενία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Τοπικές
Πόνος, ερυθρότητα, οίδημα(πρήξιμο) και σκληρία στο σημείο της ένεσης εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες 48 ώρες με συχνότητα που εξαρτάται από την αντιγονική ισχύ του εμβολίου τον αριθμό των δόσεων που προηγήθηκαν και την ηλικία του παιδιού.
Συστηματικές
Πυρετός >38 °C, υπνηλία, ανησυχία, εμετοί, ανορεξία είναι οι ήπιες συστηματικές αντιδράσεις που παρατηρούνται. Ωστόσο μπορεί να σημειωθούν και βαριές συστηματικές αντιδράσεις όπως έντονο κλάμα απαρηγόρητο που επιμένει περισσότερο από 3 ώρες, κλάμα ασυνήθιστο και υψίσυχνο, πυρετός >40,5 °C, υποτονία ή μειωμένη ανταπόκριση στα ερεθίσματα μέσα σε 48 ώρες, θροβοκυττοπενία, σπασμοί με ή χωρίς πυρετό (παρατηρούνται 3 φορές πιο συχνά σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό σπασμών και 7 φορές πιο συχνά αν το ίδιο παιδί έχει κάνει προηγουμένως σπασμούς), γενικευμένη αλλεργική αντίδραση ( δεν οφείλεται στο αντιγόνο του κοκκύτη), οξεία εγκεφαλοπάθεια (εμφανίζεται πάντοτε μέσα σε 2-3 μέρες, ωστόσο αποδίδεται στο εμβόλιο έστω κι αν συμβεί μέχρι την 7 μέρα, είναι σπάνια (<1:140000 δόσεις εμβολίου) επιπλοκή και αφήνει κατάλοιπα στο 1/3 των περιπτώσεων Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνότερες σε παιδιά μεγαλύτερα των 7 ετών γι’ αυτό δεν συνιστάται η χορήγηση του σε παιδιά μετά από την ηλικία αυτή.

Πότε χορηγείται και πώς

Χορηγείται ενδομυϊκά. Γίνεται στο 2ο, 4ο, 6ο, 12-15 μήνα καθώς και στα 4-6 έτη. Δεν συνιστάται να γίνεται μετά το 7ο έτος (γίνεται το διπλό διφθερίτιδας- τετάνου). Αν το παιδί έχει διακόψει ή καθυστερήσει κάποια δόση, ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά, η δε πέμπτη δόση μπορεί να παραλειφθεί αν η τέταρτη έχει γίνει μετά τον τέταρτο χρόνο.

Μορφή – συσκευασία

Το εμβόλιο αποτελείται από φύσιγγες μιας δόσης με στείρο εναιώρημα 0,5 ml.

Σταθερότητα – Συντήρηση

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 °C και σε σκοτεινό μέρος. Πρέπει να αποφεύγεται η κατάψυξη.

Παρατηρήσεις

Παρέχει προστασία για την διφθερίτιδα στο 100% των εμβολιασθέντων, για τον τέτανο στο 96% και για τον κοκκύτη στο 80%, μετά την 3η δόση.
Μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το OPV ή IPV (εμβόλια για πολιομυελίτιδα), το MMR (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς), συνδεδεμένο εμβόλιο του αιμόφιλου της γρίπης (Act-Hib ή Hiberix ή Hibtitter) και της ηπατίτιδας Β (Engerix ή Recombivax) σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση