Το κέντρο του οργασμού στον εγκέφαλο

Η ασυνήθιστη περίπτωση μίας γυναίκας, η οποία έπασχε από επιληψία και η οποία λίγο πριν την έναρξη των κρίσεων βίωνε μία κατάσταση αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί ο οργασμός, οδήγησε Ούγγρους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το κέντρο του οργασμού, βρίσκεται στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου και μάλιστα στον αμυγδαλοειδή πυρήνα, ένα από τα βασικά γάγγλια των ημισφαιρίων.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε με αφορμή αυτή την περίπτωση ο Dr. Jozsef Janszky, του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής και Νευρολογίας της Βουδαπέστης, διαπιστώθηκε ότι 22 ανάλογες περιπτώσεις είχαν καταγραφεί από το 1945 στην ιατρική βιβλιογραφία.

Επαρκή στοιχεία για την δραστηριότητα του εγκεφάλου υπήρχαν σε εννέα από τα περιστατικά αυτά. Η σύγκριση των στοιχείων αυτών οδήγησε τον Δρ Janszky στην τοπογραφική διερεύνηση του κέντρου του οργασμού που κατά πάσα πιθανότητα εντοπίζεται στον προαναφερθέντα πυρήνα του δεξιού ημισφαιρίου.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη και η περαιτέρω έρευνα της νευροφυσιολογίας του οργασμού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα οδηγήσει στη κατανόηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς που αποτελεί μίας από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της ανθρώπινης ζωής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση