Οι σκλάβοι είναι φθηνότεροι σήμερα παρά ποτέ

Την τρίτη μεγαλύτερη πηγή κερδών του οργανωμένου εγκλήματος, μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, αποτελεί η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παγκοσμίως, διακινούνται ετησίως 700.000 λαθρομετανάστες από παράνομα κυκλώματα. Στη ΝΑ Ευρώπη ειδικότερα, η εμπορία γυναικών γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο όπου είναι εγκατεστημένη μεγάλη δύναμη στρατιωτών, λειτουργούν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 85 οίκοι ανοχής! Παράλληλα, στη ΝΑ Ευρώπη γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε καζίνο και σε τουριστικές επιχειρήσεις από τα κυκλώματα που διακινούν γυναίκες.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων που διοργανώθηκε από το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο σειράς διασυνοριακών προγραμμάτων με θέμα “Παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. Εφαρμογή της νομοθεσίας και συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SECI “.

“Οι σκλάβοι είναι φθηνότεροι σήμερα παρά ποτέ” υπογράμμισε, μιλώντας στην ημερίδα ο αμερικανός γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Τζον Κένινγκ. Πρόσθεσε δε ότι η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων είναι ένας τομέας της εγκληματικότητας που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και απαιτείται για την καταπολέμησή της εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Μιλώντας στη διάρκεια της ημερίδας ο αρμόδιος της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης των ΗΠΑ και συντονιστής της SECI (Πρωτοβουλία για συνεργασία στην ΝΑ Ευρώπη) στην πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, Φρανκ Καμπαντού, ανέφερε ότι 500.000 γυναίκες ετησίως διακινούνται παράνομα στην Ευρώπη. Στο Κοσσυφοπέδιο μάλιστα, η “εμπορική αξία” μιας γυναίκας κυμαίνεται από 800 έως 2.500 δολάρια.

“Οταν πουλάς κοκαΐνη έχεις κέρδος μία φορά ενώ όταν πουλάς άνθρωπο έχεις κέρδος πολλές φορές και για πολύ καιρό” σημείωσε ο κ.Καμπαντού αναφερόμενος στη φιλοσοφία των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης γυναικών. Όπως τόνισε, το 72% των γυναικών που διακινούνται παράνομα και ωθούνται στην πορνεία, πέφτουν στα δίχτυα των κυκλωμάτων μετά από ψευδείς υποσχέσεις για νόμιμη εργασία ενώ “πωλούνται” και “αγοράζονται” από κυκλώματα 3 με 6 φορές.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της SECI στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μαρκεϊ, αναφέρθηκε στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τα κυκλώματα διακίνησης γυναικών στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το εμπόριο “λευκής σαρκός” θα αυξηθεί.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στόχος της SECΙ αποτελεί και ο εντοπισμός και σύλληψη τριών ατόμων που κινούνται κυρίως στη Βοσνία και το Βελιγράδι και σχετίζονται με μεγάλα κυκλώματα διακίνησης γυναικών.

Σκιαγραφώντας την ταυτότητα των διακινητών γυναικών, έκανε μνεία στα Αλβανικά κυκλώματα τονίζοντας ότι “οι Αλβανοί είναι πολύ πιο βίαιοι από οποιαδήποτε άλλη εγκληματική ομάδα και έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη και το Κοσσυφοπέδιο”. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στη ΝΑ Ευρώπη δρουν και συμμορίες Κινέζων και Βιετναμέζων αλλά και Αμερικανών.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης απέδωσε την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων στην “ασύμμετρη” ανάπτυξη του πλανήτη, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται στις χώρες όπου υπάρχει φτώχεια και εισάγεται στις χώρες όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο ζωής. Πρόσθεσε ότι για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο χρειάζεται αντιμετώπιση σε διεθνές επίπεδο με συντονισμό της δράσης των διαφόρων χωρών σε πολλά επίπεδα.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία γεωγραφική θέση που την κάνει ευάλωτη σε διασυνοριακά κυκλώματα που προωθούν τέτοιου τύπου παράνομες δραστηριότητες. Η κατάσταση θα βελτιωθεί αν συνεργαστούμε με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες ώστε να εναρμονίσουμε τις νομοθεσίες μας, να προωθήσουμε μία κοινή εκπαίδευση αστυνομικών γύρω από τέτοια θέματα, να εντείνουμε τη φύλαξη των συνόρων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία προς τη σωστή κατεύθυνση ” δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης.

Η διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας, Ειρήνη Λαμπράκη, επισήμανε ότι τα αίτια της παράνομης διακίνησης γυναικών είναι η πολιτική αστάθεια στις χώρες προέλευσης, η έλλειψη παιδείας και επαγγελματικής κατάρτισης, η ανεργία και η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με την κ.Λαμπράκη “η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι το αποτελεσματικότερο όπλο κατά του οργανωμένου εγκλήματος”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση