Εγκαίνια στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου. Αναβάθμιση νοσοκομείων – προσλήψεις

Με ειδική τελετή που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου. Διοικητής του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου είναι ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης. Ομιλητής στην τελετή ήταν ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε αρχικά στη λειτουργία του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα έκανε στη συνέχεια αναλυτική αναφορά στους στόχους και τις προσδοκίες που αναμένονται από το σύστημα, ενώ μίλησε επίσης και για την ποιοτική αναβάθμιση της υγείας στο σύνολό της.

Ειδική αναφορά και εξαγγελίες έκανε για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

– Για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης: Εκπονείται ήδη μελέτη για αναγκαίες κτιριακές εγκαταστάσεις επεμβάσεις και βελτιώσεις. Θα λειτουργήσουν τμήματα επειγόντων περιστατικών και ο προϋπολογισμός θα οριστεί αφού ολοκληρωθεί η μελέτη.

– Το νοσοκομείο της Καλαμάτας: είναι το πιο σύγχρονο στην περιφέρεια και από τα πιο σύγχρονα της χώρας θα λειτουργήσουν πιλοτικά, τμήματα υπηρεσίας υποδοχής ασθενών, κοινωνικής υπηρεσίας, τμημάτων επειγόντων περιστατικών, βραχείας νοσηλείας κ.λ.π. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 250 εκ. δρχ. για την άμεση έναρξη των λειτουργιών αυτών.

– Νοσοκομείο Κορίνθου: ολοκληρώνεται ήδη η νέα πτέρυγα η οποία θα λειτουργήσει άμεσα και θα διατεθούν και 600 εκ. δρχ. ή για άλλες παρεμβάσεις.

– Νοσοκομείο Ναυπλίου: θα γίνει κτιριακή αναβάθμιση και αλλαγή κλινών ενώ θα διατεθούν 350 εκ. δρχ. και για άλλα έργα.

– Νοσοκομείο Σπάρτης: Θα γίνει ανακαίνιση χώρων και θα διατεθούν και 400 εκ. δρχ. για άλλα έργα.

– Νοσοκομείο Μολάων θα διατεθούν 200 εκ. δρχ. για εξοπλισμό.

– Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα διατεθούν 350 εκ. δρχ. για εξοπλισμό ή μονάδα τεχνητού νεφρού.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε αναφορά και στις αρμοδιότητες των νέων διοικητών των νοσοκομείων, λέγοντάς ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά τεχνοκράτες επαγγελματίες, το έργο των οποίων θα κριθεί και θα αξιολογηθεί έπειτα από 18 μήνες.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Για το θέμα των προσλήψεων στα νοσοκομεία είπε ότι πέρυσι είχαν προκηρυχθεί 5000 θέσεις για όλη την Ελλάδα. Οι τρεις χιλιάδες ήταν νοσηλευτικό προσωπικό. Το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουν όλοι προσληφθεί. Για το 2002 δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί από τα αρμόδια υπουργεία αλλά η προσπάθεια θα είναι να γίνουν προσλήψεις εντός του τρέχοντος έτους.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές – ιατρούς, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση εφαρμόζεται παρ’ όλο που κάποιοι προσδοκούν ότι θα μείνει στα χαρτιά. Αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή ενός μεγάλου εγχειρήματος στο χώρο της υγείας, που χρειάζεται όμως συνέχεια. Σε ερώτηση που αφορούσε τη δημιουργία σουϊτών στα νοσοκομεία, φανερά ενοχλημένος ο κ. υπουργός απάντησε ότι αυτή η φράση είναι από τις πιο σύγχρονες σοφιστείες που έχει ακούσει και από τις μεγαλύτερες διαστρεβλώσεις που έχουν ειπωθεί τελευταία. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνησε ότι αυτά που είπε αφορούσαν τη ριζική κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων για να απολαμβάνει ο Ελληνας πολίτης, προσερχόμενος στο νοσοκομείο, σωστές ξενοδοχειακές υπηρεσίες, οι οποίες δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι προνόμιο μόνο των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση