Η βιταμίνη Ε μειώνει τους πόνους της περιόδου

Η λήψης βιταμίνης Ε θα μπορούσε να μειώσει τους πόνους που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Modarres στο Ιραν, μελέτησαν 100 μαθήτριες λυκείου, ηλικίας 16-18 ετών, οι οποίες είχαν δηλώσει ελαφρύ, μέτριο ή έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, προκειμένου να διαπιστώσουν το αν η βιτμίνη Ε μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για τη δυσμηνόρροια.

Οι μισές μαθήτριες πήραν 5 ταμπλέτες βιταμίνης Ε την ημέρα, για δύο ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου και για τις τρεις πρώτες ημέρες της περιόδου, ενώ στις άλλες μισές χορηγήθηκαν 5 ταμπλέτες εικονικό σκεύασμα (placebo).

Στους δύο μήνες παρακολούθησης, σημειώθηκαν μειωμένα συμπτώματα δυσμηνόρροιας και στις δύο ομάδες, με την ομάδα που έλαβε τη βιταμίνη Ε να σημειώνει ακόμα λιγότερο πόνο σε σχέση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό σκεύασμα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Ε μπλοκάρει την παραγωγή των προσταγλανδινών, ουσίες οι οποίες σχετίζονται με τη δυσμηνόρροια και τους πόνους που παρατηρούνται κατά την περίοδο της γυναίκας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση