Εμβόλιο ιλαράς

Γενικά

To εμβόλιο της ιλαράς είναι ένα εμβόλιο από ζωντανούς εξασθενημένους ιούς, που παρέχει προστασία από την ιλαρά. Αποτελείται από ζωντανό εξασθενημένο ιού της ιλαράς,που έχει καλλιεργηθεί σε ιστικές καλλιέργειες ή σε κυτταρικές σειρές εμβρύου όρνιθας. Χρησιμοποιούνται τα στελέχη Moraten και Schwartz, που έχουν την ίδια αντιγονική ισχύ αλλά λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το στέλεχος Edmonston Β πουχρησιμοποιόταν παλαιότερα. Κάθε δόση περιέχει 25 mcq νεομυκίνης ή πολυμυξίνης. Δεν περιέχει συντηρητικά. Σορβιτόλη και υδρολυμένη ζελατίνη έχουν προστεθεί ως σταθεροποιητικοί παράγοντες. Κυκλοφορεί σε μονοδύναμο ή διδύναμο (ιλαράς-ερυθράς), ή τριδύναμο (MMR ή PRIORIX).

Ενδείξεις

Προφύλαξη από την ιλαρά σε άτομα που δεν έχουν αρρωστήσει μετά τον 15 μήνα Σε περίπτωση έκθεσης στημ ιλαρά το εμβόλιο πρέπει να γίνεται τις πρώτες 3 μέρες μετά από έκθεση. Μετά το διάστημα αυτό και μέχρι την 6η μέρα συνιστάται να γίνεται κοινή γ-σφαιρίνη σε δόση 0,25 ml / κιλό βάρους σώματος με μέγιστη συνολική δόση 15 ml.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται:
– κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων
– σε άτομα με υπερευαισθησία στην νεομυκίνη ή πολυμυξίνη
– σε εγκύους
– σε άτομα που έχουν εμφανίσει αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις σε αυγά (το ιστορικό απλών αλλεργικών αντιδράσεων στο λεύκωμα του αυγού δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού, ο οποίος γίνεται στο νοσοκομείο με ειδικές τεχνικές απευαισθητοποίησης)
– σε άτομα με ενεργό φυματίωση
– σε άτομα με λευχαιμία ή άλλα κακοήθη νοσήματα (εμβολιασμός γίνεται μετά την ύφεση της νόσου και συγκεκριμένα 3 μήνες μετά το τέλος της χημειοθεραπείας)
– σε άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια με εξαίρεση την ασυμπτωματική ή συμπτωματική λοίμωξη από τον ιό του AIDS, γιατί η φυσική νόσηση θα είναι πολύ βαριά και
– σε ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία π.χ. κορτιζόνη (πάνω από 15 μέρες), υποβάλλονται σε ακτινοβολία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Πόνος, ερυθρότητα και σκληρία στο σημείο της ένεσης, πυρετός (38 °C ή περισσότερο) στο 15% και εξάνθημα στο 5% των εμβολιασθέντων (τα δύο τελευταία εμφανίζονται μεταξύ 5ης και 12ης μέρας από τον εμβολιασμό) είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η εγκεφαλίτιδα είναι εξαιρετικά σπάνια (<1:1.000.000) επιπλοκή, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να προκαλέσει υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν πονόλαιμος, πυρετικοί σπασμοί (κυρίως σε παιδιά με ιστορικό σπασμών), ναυτία, εμετοί, κνίδωση, αναφυλαξία και αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις, αρθραλγία ή και αρθρίτιδα (παροδική και σπάνια χρόνια).

Πότε χορηγείται και πώς

Χορηγείται υποδόρια σε 2 δόσεις. Η πρώτη γίνεται σε ηλικία 15 μηνών (μέχρι τότε παρέχεται προστασία από τα μητρικά αντισώματα, που περνούν από τον πλακούντα στο έμβρυο) και η δεύτερη σε ηλικία 4-6 ετών κατά την Συμβουλευτική Επιτροπή για την εφαρμογή της Ανοσοποίησης (ACIP), ή σε ηλικία 11-12 ετών κατά την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία (ΑΑΡ).

Σε περίοδο επιδημίας ή σε περίπτωση ταξιδιού σε χώρα που ενδημεί η ιλαρά, ανάλογα με την ηλικία συνιστάται τα βρέφη 6-12 μηνών να εμβολιασθούν με το μονοδύναμο εμβόλιο κατά της ιλαράς και να επανεμβολιασθούν με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας στους 15 μήνες για να έχουμε καλύτερη αντισωματική απάντηση και τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα των 12 μηνών να εμβολιασθούν με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας ή έστω με το μονοδύναμο εμβόλιο κατά της ιλαράς.

Μορφή – συσκευασία

Το εμβόλιο αποτελείται από φιαλίδιο μιας δόσης με λυόφιλη σκόνη και διαλύτη 0,5 ml στείρο απεσταγμένο νερό. Οταν γίνεται η ανασύσταση του εμβολίου, η ενέσιμη δόση είναι 0,5 ml και περιέχει 1000 μονάδες TCID50 (δόση μόλυνσης κυτταροκαλλιέργειας κατά 50%) ιού ιλαράς.

Σταθερότητα – Συντήρηση

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 °C και σε σκοτεινό μέρος. Διατηρείται 6 εβδομάδες στους 22 °C και 1 εβδομάδα στους 37 °C. Πρέπει να χορηγείται εντός 8 ωρών από την ανασύστασή του.

Παρατηρήσεις

– Σε παιδιά μεγαλύτερα των 15 μηνών παρέχει προστασία στο 95% των εμβολιασθέντων, ενώ σε παιδιά 12-14 μηνών στο 80-95%.
– Πρέπει να χορηγείται ένα μήνα πριν ή μετά την χορήγηση άλλων εμβολίων. Ωστόσο μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το DTΡ (διφθερίτιδας -τετάνου- κοκκύτη), OPV ή IPV (εμβόλια για πολιομυελίτιδα) σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
– Επειδή αρνητικοποιεί το αποτέλεσμα της δερμοαντίδρασης Mantoux (για φυματίωση) για ένα μήνα, θα πρέπει αυτή να γίνεται πριν από την χορήγηση του.
– Το εμβόλιο αναβάλλεται για 3 μήνες αν έχει γίνει μετάγγιση αίματος ή έχει χορηγηθεί γ-σφαιρίνη. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα δεν θα πρέπει να γίνει μετάγγιση αίματος ή να χορηγηθεί γ-σφαιρίνη για 2 τουλάχιστον εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση