Κίνδυνος εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών κοντά σε χωματερές

Οι άνθρωποι οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές κοντά σε χωματερές παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με συγγενείς χρωμοσωμικές ανωμαλίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάζονται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Lancet.

Επιστήμονες από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, μελέτησαν 250 περιπτώσεις όπου γεννήθηκαν παιδιά με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και 2.412 υγιή άτομα σαν ομάδα ελέγχου, που ζούσαν σε 23 περιοχές κοντά σε χωματερή, σε 4 ευρωπαϊκές χώρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης χρωμοσωμικής ανωμαλίας, ήταν κατά 40% αυξημένος στα άτομα που κατοικούσαν σε περιοχές σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από χωματερή, σε σχέση με τα άτομα που κατοικούσαν σε περιοχές σε ακτίνα μεταξύ τριών με επτά χιλιομέτρων από χωματερή.

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα έρευνας του 1998, η οποία είχε δείξει 33% αύξηση στις μη-χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως οι συγγενείς ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, στις γεννήσεις παιδιών σε περιοχές κοντά στις χωματερές.

Μία περσινή βρετανική έρευνα είχε επίσης δείξει 7% αύξηση σε όλες τις γενετικές ανωμαλίες για τις οικογένειες που ζούσαν σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από χωματερή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση