Γερνάμε ανησυχητικά…

Το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 χρόνων από 10,92% του πληθυσμού που ήταν το 1971 ήταν 16,35% το 1991. Δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία της καταγραφής του 2001, όμως ο ρυθμός αύξησης του ποσοστού των ηλικιωμένων μάλλον αυξάνεται παρά μειώνεται, με δεδομένο το μειούμενο ποσοστό γεννήσεων που ήδη κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία για το 2001 και, επομένως, η πιθανότητα είναι οι προβλέψεις για ποσοστά περί το 18,5 με 19,5% να επαληθευθούν για το 2001 και για ποσοστά περί το 25% για το 2020, εκτός και αν ο αυξανόμενος αριθμός αλλοδαπών στη χώρα μας, και η δική τους αυξημένη γεννητικότητα, σχετικά με την των Ελλήνων, αλλάξει τους αριθμούς και τα ποσοστά. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται από την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία η οποία εορτάζει τα 25 χρόνια δράσης της και διοργανώνει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας – Γηριατρικής στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Κάραβελ από τις 24 μέχρι την 26η Ιανουαρίου 2002.

Μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα που πρόκειται να αναπτυχθούν στο συνέδριο είναι οι υπηρεσίες και το κόστος τους που εξετάζεται από στελέχη που ανήκουν στην πολιτική ηγεσία της Υγείας με ομιλητές τους κ. Βιολάκη-Παρασκευά, κ. Λιαρόπουλο, κ. Βουδούρης, κ. Κοτσώνης, κ. Γιαννουλάτος, τα νεώτερα δεδομένα στη θεραπεία των καρδιοπαθειών των ηλικιωμένων και της υπέρτασης με συμμετοχή των καθηγητών κ. Τούτουζα, κ. Βάρδα, κ. Στεφανάδη, κ. Πίτσαβου, κ. Δοντά.

Το συνέδριο θα ασχοληθεί ακόμη με τις νεώτερες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσπάθειες για τη Νόσο Alzheimer, οι οποίες θα αναπτυχθούν με τη συμμετοχή των πλέον ειδικών της χώρας μας κ. Καραγεωργίου, κ. Μπαλογιάννη, κ. Μεντενόπουλος, κ. Σγουρόπουλος, κ. Καπάκη, κ. Χατζηαντωνίου. Δομές που δημιουργούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας από μη κερδοσκοπικούς ιδιωτικούς φορείς με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και κοινοτική χρηματοδότηση, όπως και τα λίγα ακόμα φάρμακα που κυκλοφορούν για την άνοια στοχεύουν στον περιορισμό των σοβαρών προσωπικών, οικογενειακών και κοινωνικών επιπτώσεων της νόσου. Με τη νεώτερη θεραπευτική φαρμακευτική προσέγγιση βρίσκεται μια ισορροπία στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας και στην καλή ανοχή της από τον ασθενή.

Τα νεώτερα δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης αναπτύσσονται σε Στρογγύλη Τράπεζα από τον καθηγητή κ. Χριστοδούλου και συναδέλφους τους καθηγητές στο Αιγινήτειο. Tα καινούργια φάρμακα είναι ταχέως αποτελεσματικά σε ποσοστά περί το 90%, ιδιαίτερα ανεκτά από τους ασθενείς και χωρίς παρενέργειες. Η κατάθλιψη προσβάλλει το 15-40% των ηλικιωμένων ανάλογα με την τον τρόπο διαβίωσης την παρουσία ή μη σωματικής νόσου και το φύλλο. Πολύ συχνά δεν αναγνωρίζεται η νόσος και επομένως, δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται.

Αλλα θέματα που συζητούνται σε Στρογγυλά Τραπέζια είναι ο ρόλος της διατροφής και της αλληλεπίδρασης της διατροφής και των φαρμάκων, η πολυφαρμακία των ηλικιωμένων, οι ιδιαιτερότητες της αντιμετώπισης του Σακχαρώδους Διαβήτη στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, όπως και των Λοιμώξεων, η πρόληψη των οποίων με εμβόλια στην Τρίτη Ηλικία, είναι ουσιαστικής σημασίας, η οστεοπόρωση, τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση