Αποτελεσματικοί έλεγχοι πρίν το πιάτο του καταναλωτή

Με εντολή του υφυπουργού Γεωργίας κ. Φώτη Χατζημιχάλη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διενεργούνται έλεγχοι σε όλη την χώρα για τον εντοπισμό φορτίων ζωοτροφών προέλευσης από την Γερμανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας ασκούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι και απόδειξη γι αυτό είναι ότι τον Δεκέμβριο δεσμεύτηκαν τρία φορτία γαρίδες προέλευσης Κίνας διότι κατά τον δειγματοληπτικό και εργαστηριακό έλεγχο εντοπίσθηκε το αντιβιοτικό χλωραμφενικόλη.

Ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Φώτης Χατζημιχάλης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα των ιχθυαλεύρων ανέφερε ότι γίνονται διαρκώς έλεγχοι σε όλα τα σημεία εισόδου προϊόντων στη χώρα μας είτε από την Ε.Ε., δειγματοληπτικοί, είτε καθολικοί από τις τρίτες χώρες. Είναι εμφανές ότι η χώρα μας δεν είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, είτε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είτε από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας.

Σε ότι αφορά πληροφορίες για μια παρτίδα από βοοειδή τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά αντιβίωσης ο υφυπουργός απάντησε ότι η Ε.Ε. ενημέρωσε για το συγκεκριμένο θέμα πριν από τέσσερις μέρες περίπου και αμέσως δόθηκε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ελέγξουν. Αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να γίνεται έλεγχος για το αν ήρθαν τέτοιες παρτίδες στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Επειδή γίνεται αναφορά σε κρέατα, ο υφυπουργός τόνισε ότι η χρησιμοποίηση ιχθυαλεύρων για την παρασκευή ζωοτροφών, ειδικά για τα μηρυκαστικά, απαγορεύεται. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν υπήρξαν τέτοιες παρτίδες ιχθυαλεύρων στη Γερμανία και αξιοποιήθηκαν, δεν μπορεί να αξιοποιήθηκαν για την τροφή μηρυκαστικών. ’ρα, καμία σχέση δεν έχει με το βόειο κρέας, τα βοοειδή και τη διακίνηση αυτού του κρέατος. Το υπουργείο θεωρεί ότι δεν διακινήθηκαν τέτοια προϊόντα στη χώρα μας. Αν έγινε κάποια εισαγωγή τέτοιων προϊόντων θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν. Μέχρι στιγμής πάντως τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρξε μια και εισαγωγές γίνονται αλλά αυτά τα ζώα δεν εκτρέφονται με ιχθυάλευρα γιατί αυτό απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Για την πληροφορία ότι καταστράφηκε ζώο που βρέθηκε ότι είχε τραφεί με τη συγκεκριμένη παρτίδα των ιχθυαλεύρων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε σύνθετες ζωοτροφές ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Φώτης Χατζημιχάλης απάντησε ότι εάν έγινε, έγινε παρανόμως. Για αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την Γερμανία αλλά και την Επιτροπή της Ε.Ε. ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση. Αυτό ταυτόχρονα δείχνει ότι ευτυχώς και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Ελλάδα, οι έλεγχοι γίνονται, είναι αυστηροί και επομένως προλαβαίνουμε οτιδήποτε πριν έρθει στο πιάτο του καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση