Η έλλειψη βιταμίνης C σχετίζεται με πρόωρο τοκετό

Οι γυναίκες οι οποίες δεν προσλαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο ρήξης των υμένων και κατά συνέπεια πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο μητρικής και εμβρυϊκής ιατρικής στη Νέα Ορλεάνη, στις ΗΠΑ.

Η βιταμίνη C παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα η έλλειψή της να κάνει τους εμβρυϊκούς υμένες πιο εύθραυστους, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 2.247 έγκυες γυναίκες, προκειμένου να ερευνήσουν το αν συσχετίζεται η έλλειψη της βιταμίνης C, με τη ρήξη της μεμβράνης που εφάπτεται στον πλακούντα.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν τη διατροφή τους, τόσο πριν την εγκυμοσύνη, όσο και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες των οποίων η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C, πριν την εγκυμοσύνη, δεν ξεπερνούσε τα 21mg, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα.

Παρόμοια, οι γυναίκες των οποίων η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C δεν ξεπερνούσε τα 65mg, κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είχαν 70% αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό λόγω ρήξης της μεμβράνης.

Οι επιστήμονες δεν αναφέρουν βέβαια αιτιολογική σχέση, μεταξύ της έλλειψης της βιταμίνης και της ρήξης των εμβρυϊκών υμένων, αλλά φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για πιθανό παράγοντα κινδύνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση