Επίσημα στοιχεία για τις παρενέργειες του Zyban

Επίσημα στοιχεία για τις παρενέργειες του ZybanΑπό τον Ιούνιο του 2000, οπότε και εγκρίθηκε η κυκλοφορία του Zyban, έως και το τέλος Νοεμβρίου του 2001, το φάρμακο είχε χορηγηθεί σε 500.000 ασθενείς στην Βρετανία, ενώ μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου του 2002, υπήρξαν 6.975 αναφορές για πιθανές παρενέργειες του Zyban, οι οποίες είχαν σταλεί από τους γιατρούς στο Medicines Control Agency (MCA), τον φορέα του Υπουργείου Υγείας της Μ. Βρετανίας, που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της ασφάλειας, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά της Μ. Βρετανίας. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται 57 θάνατοι που ίσως συνδέονται με την λήψη του Zyban, αν και όπως διευκρινίζει το MCA, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ευθύνεται το φάρμακο για αυτούς. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο θάνατος του ασθενή μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια, σχετιζόμενα με την γενική κατάσταση του ασθενή, ενώ σε 14 περιπτώσεις οι ασθενείς που κατέληξαν δεν λάμβαναν το Zyban την συγκεκριμένη περίοδο.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του MCA, οι ύποπτες παρενέργειες δεν πρέπει να αποδοθούν αναγκαστικά στο Zyban, καθώς μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες, όπως στη διακοπή του καπνίσματος, σε άλλες υπάρχουσες νόσους ή και σε άλλα φάρμακα που λάμβαναν την ίδια περίοδο οι ασθενείς.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν, αϋπνία, ο τρόμος, ζάλη, κατάθλιψη, κνησμός στο δέρμα, πονοκέφαλοι και ξηροστομία και σπασμοί.

Ο κίνδυνος εμφάνισης σπασμών με την χρήση του ZYBAN είναι δοσοεξαρτώμενος και έχει συχνότητα περίπου 0.1%. Αναφέρθηκαν ότι 168 ασθενείς παρουσίασαν σπασμούς που πιθανώς συνδέονται με τη λήψη του φαρμάκου, οι μισοί εκ των οποίων είτε είχαν ιστορικό εμφάνισης σπασμών είτε ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνισή τους.

Προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης ανάλογων περιστατικών το MCA, υπενθυμίζει ότι η λήψη του Zyban αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

– σε ασθενείς με ιστορικό κρίσεων σπασμών

– σε ασθενείς που πάσχουν από νευρική ανορεξία ή βουλιμία

– σε ασθενείς με όγκο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος

– σε ασθενείς που προβαίνουν σε απότομη διακοπή οινοπνευματωδών ποτών ή βενζοδιαπινών

Το ZYBAN δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες, εκτός και αν υπάρχουν σαφείς κλινικές ενδείξεις βάσει των οποίων το δυνητικό ιατρικό όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος είναι μεγαλύτερο του δυνητικού αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης σπασμών, όπως σε αλκοολικούς ασθενείς, ασθενείς με ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι, σε διαβητικούς ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις συνίσταται μία χαμηλότερη δόση της τάξης των 150mg ημερησίως, για όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση