Καμία ανοχή στο κάπνισμα στην Ιταλία

Εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος με κεντρικό σύνθημα “καμία ανοχή στο κάπνισμα” ξεκίνησε το Ιταλικό υπουργείο Υγείας, με εφόδους και ελέγχους των αστυνομικών σε δημόσιους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, σε δεκάδες πόλεις της χώρας, όπως το Μιλάνο, η Ρώμη, το Τορίνο, η Νάπολη και το Παλέρμο.

Σε 1.000 επιθεωρήσεις που έγιναν διαπιστώθηκαν πάνω από 400 παραβάσεις. Ρεκόρ στις παραβάσεις κατέχει η Νάπολη όπου σε 143 ελέγχους που έγιναν σε νοσοκομεία και άλλους χώρους του δημόσιου τομέα υγείας σημειώθηκαν 198 παραβάσεις, (ασθενείς, νοσοκόμοι και γιατροί που κάπνιζαν).

Σε 135 ελέγχους που έγιναν σε κινηματογράφους και θέατρα οι 47 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν τη Νάπολη. Οπως έγινε γνωστό, τις πρώτες ημέρες οι επιθεωρήσεις έγιναν στα νοσοκομεία και στη συνέχεια πέρασαν στις άλλες υπηρεσίες όπως είναι διάφορα υπουργεία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες από τα υπουργεία μέχρι τους δήμους, στον τομέα υγείας, στα σχολεία, στα μπαρ, εστιατόρια (εκτός αν διαθέτουν χώρους για καπνιστές) και καταστήματα.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο από 25-500 ευρώ, ενώ όποιος καπνίζει μπροστά σε μια έγκυο μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και σε 4 χρόνια φυλάκιση, ενώ το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στα 500 ευρώ. Η Εισαγγελία του Τορίνο πρόκειται να ακολουθήσει σκληρή γραμμή καθώς οι παραβάτες θα τιμωρούνται για παράβαση του νόμου περί της ασφάλειας στην εργασία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση