Κάντε σεξ με την καρδιά σας

Κάντε σεξ με την καρδιά σαςΠράσινο φως για συχνό σεξ στους άνδρες μέσης ηλικίας, καθώς αυτό προστατεύει την καρδιά και δεν επιφέρει κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο, δίνουν Βρετανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάζονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of Epidemiology and Community Health, απομάκρυναν τους φόβους που υπήρχαν και συσχέτιζαν το σεξ με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ μελέτησαν 3.000 άνδρες, ηλικίας μεταξύ 45 και 59 ετών, για μία χρονική περίοδο 20 ετών, σε περιοχή της Νότιας Ουαλίας.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, αν και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται κατά την ώρα του σεξ, η μέση αρτηριακή πίεση μειώνεται.

Από τους 914 άνδρες που απάντησαν στο πόσο συχνά κάνουν σεξ, ο ένας στους πέντε είχε επαφή λιγότερο από μία φορά το μήνα, ο ένας στους τέσσερις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ενώ σχεδόν οι μισοί βρίσκονταν κάπου στο ενδιάμεσο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 65 από τους συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, από τους οποίους οι 26 έχασαν τη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα, ενώ έδειξαν ότι οι πιθανότητες προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν ελαφρώς χαμηλότερες στα άτομα με τη μικρότερη συχνότητα σεξουαλικών επαφών, δεν προέκυψαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι συχνές επαφές αυξάνουν τον κίνδυνο. Μάλιστα ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στα άτομα τα οποία δεν απάντησαν για τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

Αντίθετα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αιφνίδιος θάνατος από καρδιακή ανακοπή είναι πιο συχνός στα άτομα που δηλώνουν μέτρια επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε άνδρες που κάνουν έρωτα με μέση συχνότητα μία φορά την εβδομάδα, επί πενήντα χρόνια, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος αιφνιδίως λόγω του σεξ, είναι μόλις μία στις 580.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι κάποιες μελέτες είχαν συσχετίσει παλαιότερα τις ερωτικές επαφές με τα εγκεφαλικά επεισόδια, οφείλεται καθαρά σε συμπτώσεις, μια και τα εγκεφαλικά παρατηρούνται συνήθως τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, ώρες που συνήθως κάνουν έρωτα τα ζευγάρια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση