Προβληματίζει η μόλυνση στην Καβάλα

Η Καβάλα κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ σε σχέση με τις αιτίες θανάτου των κατοίκων της, σε σύγκριση με άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και αυτό έχει επισημανθεί από ειδικούς επιστήμονες, που πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν έρευνες με την κάλυψη του “Δημόκριτου” -τις πιο πολλές φορές- προκειμένου να εξακριβωθεί αν οι τόσοι πολλοί θάνατοι από καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά και οι διάφορες μορφές καρκίνου, έχουν κάποια σχέση με την μόλυνση του περιβάλλοντος, που υπάρχει κυρίως στην ανατολική πλευρά της Καβάλας, όπου και η Βιομηχανική Περιοχή της πόλης, αλλά και ο χώρος εγκατάστασης και δημιουργίας βιομηχανιών υψηλής όχλησης στη θέση Βάσοβα του Νέστου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο τα παρπάνω νοσήματα αποτέλεσαν τις κύριες αιτίες των 47 από τους 60 συνολικά θανάτους, που σημειώθηκαν στην πόλη της Καβάλας σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, που έδωσε το Ληξιαρχείο του δήμου.

Ειδικότερα, 22 θάνατοι επήλθαν από καρδιακές επιπλοκές και οι 13 από αυτούς συνεπεία ανακοπής, οι 10 από καρκίνους και οι 15 από εγκεφαλικά επεισόδια. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως εδώ και δυο χρόνια περίπου οι πιο πολλοί θάνατοι στην Καβάλα προέρχονται από αυτές τις παθήσεις, ενώ από γεροντικό μαρασμό πεθαίνουν μόνο από τρία έως έξι άτομα.

Η πληθώρα των θανάτων από καρκίνους, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά ήταν μια από τις αιτίες που έθεσαν σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση όλους σχεδόν τους φορείς του νομού, αλλά και το σύνολο των κατοίκων να δηλώσουν, τόσο σε συσκέψεις και ημερίδες, όσο και γραπτώς την αντίθεσή τους στην επικείμενη εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης και διάθεσης υγραερίων, βενζίνης, πετρελαίου, ασφάλτου και πίσσας.

Οι εγκαταστάσεις αυτές πρόκειται να δημιουργηθούν -αν βέβαια δαδειοδοτηθούν- στην περιοχή Βάσοβα, κοντά σε υγροβιότοπους, που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες, σε μικρή απόσταση από την παραλία, στην οποία αλιεύουν, περίπου 2.500 παράκτιοι ψαράδες, αλλά και αρκετά κοντά σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφικής αλυσίδας, ιχθυοκαλλιέργειες, μυδοκαλλιέργειες και άλλα.

Τα πρώτα στοιχεία από μια ολοκληρωμένη έρευνα τριών καθηγητών πανεπιστημίου μεταξύ των οποίων οι δυο ερευνητές του “Δημόκριτου” έδειξαν πως και αυτό με κάθε επιφύλαξη – οι θάνατοι από καρκίνους, εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες δεν αποκλείεται να έχουν σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις λειτουργούσες χημικές βιομηχανίες που υπάρχουν ανατολικά της Καβάλας και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Η μελέτη των επιστημόνων έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα Καβάλας Δημ. Παπαγεωργίου, αλλά και στις αρχές της πόλης και του νομού για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, αφού για να τεκμηριωθεί το ερευνητικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνουν και ανάλογες ιατρικές εξετάσεις – έρευνες από επίσημο όργανο.

Τέλος, η Εισαγγελία Καβάλας διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για το θέμα των ρυπάνσεων και στην μέχρι τώρα δικογραφία έχουν περιληφθεί και η μελέτη των τριών ερευνητών, αλλά και ο αριθμός των θανάτων, που σημειώνονται σε ετήσια βάση από καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκλεφαλικά και μορφές καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση