8 Ευρώ σώζουν τρία παιδιά στο Αφγανιστάν

Χρώματα που ζωντανεύουν στο χαρτί, ζωές που κυλιούνται στον πόλεμο και τη μιζέρια. Μάτια που σημαδεύουν στο χαρτί, συναισθήματα που ζητούν παρηγοριά και φροντίδα. Χέρια που αποτυπώνουν στο χαρτί μια επιβίωση που εκλιπαρεί για βοήθεια. Και όπλα, τάνκς, χαλάσματα, που πλαισιώνουν μία δυσβάσταχτη ύπαρξη ενός λαού. Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Γιάννη Μπεχράκη από το Αφγανιστάν συλλαμβάνει τη σκέψη του κάθε παρατηρητή μεταδίδοντας τη θλίψη, το άγχος, την αγωνία, την καταπίεση, το θάνατο ενός λαού που πασχίζει να βρει το δρόμο του μέσα σε ένα υπό εξέλιξη δράμα. Μέσα στην αίθουσα του Ζαππείου όπου εκτίθεται, φέρνει τον πόλεμο και τις ζωές των Αφγανών πιο κοντά και ζητά, δικαίως, την αλληλεγγύη και τη βοήθειά μας.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία της UNICEF, του Reuters και του ιδίου του φωτογράφου που στοχεύει αφενός στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και αφετέρου στην οικονομική βοήθεια των παιδιών του Αφγανιστάν, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου. Παιδιά που βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου, δηλητηριασμένα πολλές φορές από το μίσος που σπέρνουν μέσα τους οι μεγάλοι, όπως επισήμανε ο Γιάννης Μπεχράκης, στη παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο “Αφγανιστάν 2001” τα εγκαίνια της οποίας πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στις 19.00 το βράδυ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Μια έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου και θα είναι ανοιχτή -με ελεύθερη είσοδο- για το κοινό καθημερινά από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο και θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους με την αγορά μιας αφίσας αντί 8 ευρώ να σώσουν με αυτά τις ζωές τριών παιδιών.

Αυτή η έκθεση, πράγματι, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά στο Αφγανιστάν είναι ορφανά, ότι το ένα στα τέσσερα πεθαίνει πριν από τα πέμπτα του γενέθλια, ότι πάνω από 400.000 έχουν πέσει θύματα ναρκών, ότι 9 εκατομμύρια δεν έχουν καμία πρόσβαση σε εκπαίδευση, ότι μαζί με το 77% του πληθυσμού δεν έχουν καμία πρόσβαση σε καθαρό νερό. Η ιδέα ανήκε στον ίδιο το φωτογράφο, ως απάντηση στο κάλεσμα ανθρωπιστικής βοήθειας της UNICEF, η οποία την έκρινε αμέσως σημαντική, πιστεύοντας ότι μπορεί να συμβάλλει, όπως επισήμανε ο πρόεδρος τη Ελληνικής Επιτροπής του Οργανισμού κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος, με έναν τίμιο και ειλικρινή τρόπο στην ανάδειξη όλων των πτυχών του δράματος που εξελίσσεται στο Αφγανιστάν.

Εκεί άλλωστε, στο πλευρό του Αφγανιστάν, η ανθρωπιστική οργάνωση βρίσκεται εδώ και μισό αιώνα, ενώ ήταν η πρώτη που προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια με το ξέσπασμα της νέας κρίσης πληρώνοντας μάλιστα και με τις ζωές συνεργατών της την παρουσία της. Μόνο τους τέσσερις τελευταίους μήνες, η UNICEF, η οποία παρέμεινε μέσα στο Αφγανιστάν καθ όλη τη διάρκεια των βομβαρδισμών, προσέφερε χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας με 30 αερομεταφορές, περισσότερα από 70 καραβάνια βοηθείας από τις γειτονικές χώρες, εμβολίασε 5.400.000 παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας που θερίζει ζωές και διένειμε 5.000.000 δόσεις βιταμίνης Α.

Η UNICEF εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για να αποτρέψει τον θάνατο παιδιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έτσι βασική προτεραιότητα της μέχρι το Μάρτιο 2002 είναι η συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είναι ρουχισμός, κουβέρτες και καταλύματα καθώς και βασικό ιατροφαρμακευτικό υλικό και διατροφικές προμήθειες. Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού 9.000.000 παιδιών σε όλη τη χώρα κατά της ιλαράς σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλους φορείς η οποία θα κοστίσει 8 εκατ. δολάρια. Η ιλαρά ευθύνεται γα περισσότερο από το 40% των θανάτων παιδιών από όλες τις άλλες προλαμβανόμενες με εμβολιασμό ασθένειες. Αυτός και μόνο ο εμβολιασμός αναμένεται να σώσει τη ζωή 35.000 παιδιών μόνο τη φετινή χρονιά. Για τους παραπάνω λόγους η UNICEF έχει κάνει έκκληση για το ποσό των 108.860.000 δολαρίων για τα προγράμματά της στο Αφγανιστάν έως το τέλος Μαρτίου 2002. Μέχρι στιγμής, το ποσό αυτό έχει καλυφθεί κατά το ήμισυ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση