Μαγνητική τομογραφία μπορεί να προλάβει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Στην ανίχνευση επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών στις καρωτίδες, οι οποίες μπορούν να γίνουν αιτία για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό μία παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Οι δύο καρωτίδες είναι οι αρτηρίες από τις οποίες αιματώνεται ο εγκέφαλος. Η ύπαρξη στα εσωτερικά τους τοιχώματα αθηρωματικών πλακών, τμήματα των οποίων μπορεί να αποκολληθούν και να αποφράξουν μικρότερα αγγεία στον εγκέφαλο, με συνέπεια την περιορισμένη αιμάτωση του τμήματος αυτού και την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η αποκόλληση τμημάτων των πλακών αυτών είναι ιδιαίτερα πιθανή όταν η ινώδης κάψα που τις περιβάλλει γίνεται λεπτή και εύθραυστη ή όταν διαρρηγνύεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας, θα γίνεται δυνατή η ανίχνευση πλακών με εύθραυστη ή διαρρηγμένη κάψα, ένδειξη που καθορίζει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

Στην έρευνα που πραγματοποίησαν κατόρθωσαν με την χρήση αυτής της απεικονιστικής τεχνικής να διαπιστώσουν, με βάση μόνο τα αποτελέσματα της τομογραφίας, ποιοι από τους ασθενείς τους οποίους εξέτασαν, είχαν υποστεί στο πρόσφατο παρελθόν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Chun Yuan, η τεχνική αυτή μπορεί να βοηθήσει επίσης και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των θεραπειών που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση