Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής ΗλικίαςΟκτώ στα δέκα παιδιά από τα 250.000 που προσβάλλονται από καρκίνο κάθε χρόνο, πεθαίνουν τελικά, μια και στις τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις είτε η διάγνωση δεν γίνεται έγκαιρα, είτε τα παιδιά δεν μπορούν να υποβληθούν στις θεραπείες γιατί ζουν σε χώρες όπου δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτές, γεγονός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει σαν αποτέλεσμα 100.000 παιδιά να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Γιαννόπουλο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, μας ανέφερε ότι στα πλαίσια της παροχής βοήθειας σε παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζουν ιατρικής περίθαλψης σε νοσοκομεία του εξωτερικού ή του εσωτερικού, ο οργανισμός φροντίζει εκτός από την οικονομική στήριξη των παιδιών και την ψυχολογική στήριξη, τόσο των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους, θεωρώντας ότι το καλύτερο φάρμακο για τα παιδιά με καρκίνο είναι η αισιοδοξία.

Ο κ. Γιαννόπουλος συμπλήρωσε ότι ο αγώνας είναι καθημερινός και δεν περιορίζεται στις επίσημες διεθνείς ημέρες, που τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν στατιστικά μεγέθη. Η εικόνα ενός παιδότοπου με χαρούμενα παιδιά , που μπορούν να ξεφύγουν έστω για λίγες ώρες από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, με την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού και εθελοντών, δίνει δύναμη σε όλα τα στελέχη του Χαμόγελου του Παιδιού να συνεχίσουν το έργο τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής ηλικίας εορτάζεται φέτος για πρώτη φορά και στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, για θέματα σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο 70-80 παιδιά προσβάλλονται από λευχαιμία από το σύνολο των 250 παιδιών που συνολικά παρουσιάζουν κάποια μορφή παιδικού καρκίνου.

Τα παιδιά με νεοπλασίες αντιμετωπίζονται στα έξι ειδικά Παιδιατρικά Αιματολογικά-Ογκολογικά Τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών με τον πιο σύγχρονο τρόπο που περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, χειρουργική αντιμετώπιση, ακτινοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στα παιδιά, η οποία αποδίδεται από τους ειδικούς σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η χημική ρύπανση, στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Πιο συγκεκριμένα η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 36% υψηλότερη σε σχέση με το 1950, ενώ η συχνότητα εμφάνισης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο.

Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν ενοχοποιήσει για την αυξημένη επίπτωση της λευχαιμίας στα παιδιά την παρατεταμένη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τους πυλώνες υψηλής τάσης, αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί επαρκή στοιχεία που να στηρίζουν πλήρως αυτή την άποψη.

Στις χώρες αυτές πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου σε παιδιά είναι η λευχαιμία (το ένα τρίτο των περιπτώσεων) και οι όγκοι στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη.

Στις χώρες του τρίτου κόσμο η πιο κοινή μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας είναι το λέμφωμα. Ως κύρια αιτία θεωρείται η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των μολύνσεων από τον ιό του Epstein Barr του οποίου η επίπτωση είναι ιδιαίτερα αυξημένη εξ΄αιτίας των φτωχών συνθηκών υγιεινής που επικρατούν στις χώρες αυτές.

Το λεύκωμα Burkitt, το οποίο σχετίζεται με την συνδυασμένη μόλυνση από τον ιό του Epstein Barr και από ελονοσία, σε πολλές χώρες της Αφρικής αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου σε παιδιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας είναι μία πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας των ανά τον κόσμο Ενώσεων των Γονέων με Παιδιά που Πάσχουν από Καρκίνο (International Confederation of Childhood Cancer Parent Organizations ICCCPO) και θα εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση