Οι διαιτητικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες

Μία δίαιτα η οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές (φυτικές) ίνες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American College of Cardiology.

Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 38.000 γυναίκες (επαγγελματίες υγείας), ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών, βρέθηκε ότι όσες κατανάλωναν περισσότερες διαιτητικές ίνες (περίπου 26γρ ημερησίως), είχαν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν κάποια καρδιακή νόσο ή να υποστούν έμφραγμα, σε σχέση με τις γυναίκες στις οποίες η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών δεν ξεπερνούσε τα 18 γρ.

Οι συμμετέχουσες, οι οποίες δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, εμφράγματος ή καρκίνου συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ήταν αυτές που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη διαιτητικών ινών, έτειναν να ασκούνται περισσότερο, να λαμβάνουν περισσότερα πολυβιταμινούχα σκευάσματα και βιταμίνη C, να ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, να απέχουν από το κάπνισμα, αλλά και να έχουν ιστορικό υψηλής χοληστερόλης.

Ενώ η μείωση κινδύνου που παρατηρήθηκε ήταν μέτρια, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ότι η ημερήσια πρόσληψη διαιτητικών ινών θα πρέπει να αυξηθεί σε 25-35γρ ημερησίως, σύμφωνα με το Δρ. Simin Liu από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση