Νέοι φακοί επαφής μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων

Νέοι φακοί επαφής μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεωνΦακοί επαφής, μαλακοί ή σκληροί, οι οποίοι κατασκευάζονται από ένα νέο υλικό (hydrogel σιλικόνης), μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων στο μάτι, σε σχέση με τους συμβατικούς φακούς επαφής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Ophthalmology της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Το νέο αυτό υλικό κατασκευής φακών επαφής θα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οφθαλμικών μολύνσεων κατά δέκα φορές, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Τέξας, οι οποίοι διεξήγαγαν τη μελέτη. Η δυνατότητα αυτή του νέου υλικού βασίζεται στο ό,τι επιτρέπει τη διέλευση οξυγόνου στο μάτι έξι έως εφτά φορές περισσότερο, σε σχέση με το υλικό που χρησιμοποιείται σήμερα για την κατασκευή των φακών επαφής.

Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να μην επιτρέπει στα βακτήρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις μολύνσεις στο μάτι, να συγκρατώνται στο μάτι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις.

Οι φακοί επαφής και ιδιαίτερα οι φακοί οι οποίοι παραμένουν στο μάτι για μεγάλες χρονικές περιόδους και δε χρειάζεται να αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης οφθαλμικών μολύνσεων, καθώς και πιο σοβαρών καταστάσεων όπως η ελκώδης κερατίτιδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το νέο υλικό κατασκευής μπορεί να μειώσει την εμφάνιση μολύνσεων από 1 στις 2500, στα άτομα που χρησιμοποιούν ημερήσιους φακούς και 1 στις 500, στα άτομα που χρησιμοποιούν συμβατικούς φακούς σε 1 στις 25.000 και 1 στις 5.000 αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 178 ασθενείς για ένα χρόνο. Μερικοί ασθενείς χρησιμοποίησαν μαλακούς ή σκληρούς φακούς κατασκευασμένους από το νέο υλικό, χωρίς να τους αφαιρούν για χρονικές περιόδους 6 ή 30 ημερών, ενώ άλλοι ασθενείς χρησιμοποίησαν τους φακούς που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και μπορούν να χρησιμοποιούνται για 6 συνεχείς ημέρες.

Με ειδικά τέστ ανίχνευσης βακτηρίων που γίνονταν σε όλους τους ασθενείς κάθε τρείς μήνες, οι επιστήμονες βρήκαν ότι το νέο υλικό κατασκευής περιορίζει σημαντικά την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων στο μάτι.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, τονίζουν οι επιστήμονες, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη χρήση των φακών επαφής που μπορούν να παραμένουν στο μάτι για μεγάλες χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και τις 30 ημέρες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση