Επικίνδυνα σκουλαρίκια

Ενας στους πέντε μαθητές που έχει κάνει piercing, αντιμετωπίζει κάποιου είδους επιπλοκή που σχετίζεται με αυτό, ιδίως κάποια μόλυνση, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Pace University, στη Ν. Υόρκη, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mayo Clinic Proceedings.

Εκτός από τις μολύνσεις, οι πιο συχνές επιπλοκές ήταν οι τραυματισμοί, αιμορραγία και η δημιουργία ουλών, ενώ σημαντικός ήταν και ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιας επικίνδυνης λοίμωξης (AIDS, ηπατίτιδας C) λόγω της χρήσης μη αποστειρωμένων εργαλείων.

Από τους 454 μαθητές που πήραν μέρος στην έρευνα το 50% είχε κάνει piercing, είχε δηλαδή τοποθετήσει σκουλαρίκι σε κάποιο μέρος του σώματος τους, με ιδιαίτερη προτίμηση στον ομφαλό ή σε κάποιο σημείο του αυτιού.

Το 23% των μαθητών είχε τατουάζ, αλλά κανείς από αυτούς δεν είχε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καθώς το piercing και γενικότερα η μόδα του body art, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των νέων και ιδίως των μαθητών, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες ενημέρωσης για τους κινδύνους που κρύβουν οι πρακτικές αυτές και τι θα πρέπει να προσέχει κάποιος ο οποίος θέλει να τις εφαρμόσει.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση